Svenska böcker om Bitcoin

svemsla böcker om bitcoin

Böcker på svenska om Bitcoin, Kryptovalutor och Blockkedja  (Annonslänkar till Bokus)

Först presenterar jag mina egna tre favoriter. Ska du enbart välja en enda bok? – Då rekommenderas Bitcoin – en finansiell revolution.

Bitcoin – en finansiell revolution

Min absoluta favorit i bokutbudet om Bitcoin. Lovén beskriver den finansiella historien och sätter Bitcoin i en tydlig kontext. Därifrån förklarar han vidare hur Bitcoin, och framförallt blockkedjor, kommer kunna revolutionera det finansiella systemet.

Ser du Bitcoin bara som en ”digital valuta” eller som ett ”investeringsobjekt”? Läs denna bok och få en bredare bild av hur framtiden kan se ut med Bitcoin som stammen och smarta kontrakt som grenarna – i ett rättvisare ekonomiskt system.  

Läs min recension här

Köp hos Bokus

Så kan du bli rik på Bitcoin

Enligt mig den bästa boken, på svenska, om att investera i kryptovalutor. Författarna har lång erfarenhet och går på ett enkelt och pedagogiskt sätt igenom hur du växlar fiat (SEK) till kryptovalutor och vad du bör tänka på för att inte bli lurad. Här finns även ett kapitel där de beskriver olika handelsplatser, de största kryptovalutorna samt intervjuer med sparekonomer.

Kan varmt rekommenderas till dig som funderar på  – eller nyss börjat med denna investering.

Finns även som E-bok här

Betyg 5/5

Läs min recension här

Läs intervju med medförfattaren Totte Löfström

Köp hos Bokus

De kallar honom Bitcoinmiljonären

Som en thriller – fast på riktigt.

Skatteverket anser att Linus Dunkers köpt och sålt Bitcoin i sådan omfattning att han ska betala ca 10 miljoner i skatt – de fösta fyra ska vara inne inom några veckor efter beslutet…

Jessica Dunkers skapar ett fantastikt personporträtt av sin man, Linus Dunkers, och hans resa inom kryptovalutor. Allt från att intresset började 2013, via en större mineranläggning till idag ha ansökt om personlig konkurs. Allt beroende på otydliga regler, ändrade förutsättningar och en lag som ger Skatteverket rätten att kräva in miljoner – även i ett fall som inte är juridiskt avgjort.

Vem har rätt? Vad ska räknas som ”underlag” för köp och försäljning av Bitcoin? Hur mycket handel kan bedrivas innan det klassas som växlingsverksamhet? Frågor som fortfarande inte är besvarade och som en uppföljande bok kanske ger svar på.

REKOMMENDERAS !!!

Betyg 5/5

Läs intervju med författaren Jessica Dunkers här

Köp direkt av författaren här

Bitcoin och Blockkedjan

En liten bok om Bitcoin och hur blockkedjetekniken fungerar. Min åsikt är att boken är FÖR liten. Christoffer De Geer försöker på ett enkelt sätt göra en begriplig överblick men det blir så förenklat att det inte säger mycket alls. Men gullig i barnboksformat.

Jag kan istället rekommendera Nordnets intervju med Christoffer – en mycket intressant och givande intervju

Betyg 1/5

Finns även som ljudbok här

Köp hos Bokus

Blockkedjan – Så fungerar den, så använder den

Christoffer De Geer (VD på BTCX) beskriver, på ett lättsamt sätt vad en blockkedja är – och framförallt vad det inte är. Vilka användningsområden finns och vad är skillnaden mot en databas? Boken är en fristående fortsättning på ”Bitcoin och blockkedjan”.

Rekommenderas för dig som vill ha ”basinformation” om blockkedjans unika egenskaper utan att fördjupa dig svåra och avancerade tekniska begrepp. Här är grunden – andra böcker ger fördjupningen.

Betyg 3/5

Läs mer om boken och mitt omdöme här

Köp hos Bokus

Lilla boken om Bitcoin

De allra flesta har hört talas om Bitcoin. Men desto färre vet vad det egentligen innebär att handla med kryptovalutan. I Lilla boken om Bitcoin lär du dig allt det – och lite till. På ett enkelt och pedagogiskt språk förklarar författaren varför Bitcoins uppfanns som ett alternativ till ”vanliga” pengar (FIAT).

 Få 10 % rabatt med koden ”minimining”

Intervju med Linné Rosenbaum – Översättare av Lilla boken om Bitcoin från engelska till svenska.

Läs mer om boken och mitt omdöme här

Köp hos Konsensus

 

Bitcoin – och andra digitala valutor

Ett ”bokasin” (bok som magasin) om Bitcoin, mining och kryptovalutor. Ett lättläst magasin för dig som precis börjat ”skrapa på ytan” på kryptovalutor. Har däremot lite småfel och kan upplevas i vissa del som väldigt ”populärvetenskaplig”.

Är ändå bra utifrån att den ger en överskådlig inblick i kryptovärlden. Rekommenderas som ett första steg mot krypto. Sen tar ”Så kan du bli rik på Bitocin” över med betydligt matnyttigare information.

Betyg 2,5/5

Köp hos Bokus

blockkedjor och krypt

 

Blockkedjor, Bitcoin & Kryptovalutor

”Vi är mitt uppe i en revolution inom det globala ekonomiska systemet.”

Oskar Norgren-Hansson delar bilden med Lovén (Bitcoin – En finansiell revolution) gällande att blockkedjor kommer att revolutionera det ekonomiska systemet. Frågan är bara hur och när…

Recension kommer snart 

Köp på Bokus

 

Alice i Bitcoinlandet

Med detaljrikedom och mängder av fakta beskriver Helge Hundingsbane både pengars historia samt finansiella begrepp (inflation/deflation, hård/mjuk valuta osv) samt vilken roll de fyller i en nations ekonomi.

Boken kan näst intill upplevas som ”studentlitteratur” vilket är des styrka. Rekommenderas framförallt för dig som vill lära dig mer om finansiell struktur och Bitcoins egenskaper i förhållande till guld och fiat. Kortfattat svarar boken på frågan ”Varför Bitcoin?”.

Ladda hem gratis

 

Kryptovalutor : särskild rättsverkan vid innehav av bitcoins och andra liknande betalningsmedel

I paradigmskiften hänger inte alltid lagstiftningen med. Hur påverkas förmögenhetsrättsliga, obeståndsrättsliga, redovisningsrättsliga och skatterättsliga frågor med Bitcoin och andra kryptovalutor… 

Jag har inte läst boken än – men ser den som ytterst intressant utifrån det skattetekniska problem som kryptovalutor och NFT skapar.

Recension kommer snart 

Köp på Bokus

 

Långsiktigt sparande i kryptovalutor

Med boken ”Långsiktigt sparande i kryptovalutor” vill författaren Alfred S Jones förklara för sina döttrar hur de ska bli ekonomiskt oberoende innan de blir 40 år. Detta genom att spara i kryptovalutor.

Genom att förklara pensionssystemet, bankssystem, hur pengar skapas m.m vill Jones förklara behovet av Bitcoin och hur framtidens ekonomiska system kommer att se ut. Däremot är E-boken än så länge bara på 39 sidor då detta bara är första delen, av flera. Det innebär även att boken inte tar upp något om långsiktigt sparande i kryptovalutor. Än så länge är det bara en inledning.

Läs min recension här

Köp hos BokusAndra relaterade böcker

Vad är pengar?

Hur skapas pengar? Hur påverkas vårt ekonomiska system av denna produktion? Varför är lånespiralen en tickande bomb?

Andreas Cervenka (Svd ekonomikrönikör) tar sig an de svåra frågorna – och ger enkla svar. Boken är en sammanfattning av flera olika krönikor från tidningen där han med ironi, skarpsynthet och kunskap påvisar svagheterna i en allt mer expanderande låneekonomi – där tryckpressarna är lösning på det mesta.

Läs min recension här

Köp hos Bokus