Svenska böcker om Bitcoin

svemsla böcker om bitcoin

Böcker på svenska om Bitcoin, Kryptovalutor och Blockkedja  (Annonslänkar till Bokus)

Först presenterar jag mina egna tre favoriter. Ska du enbart välja en enda bok? – Då rekommenderas Bitcoin – en finansiell revolution.

Samtliga böcker har jag läst. Läs gärna min recension som länkas till vid dem.

allt genom 21 miljoner bok

Bitcoin – Allt genom 21 Miljoner

Allt genom 21 miljoner är inte bara en härligt filosofisk bok av Knut Svanholm. Det är även ett numer klassisk begrepp och tecknet används av Bitcoiners för att påvisa styrkan med limited supply av bitcoin.

Temat är alltså, inte oväntat, limited supply. Men detta ofta från en mer filosofisk vinkel än teknisk. Vad är det som får oss människor att överge en paradigm för en annan? Kanske förklarar boken orsaken till att så många ännu inte tagit till sig bitcoin. Men paradigmskiftet kommmer…

Köp hos Konsensus

bitcoinstandarden

Bitcoinstandarden

Bitcoinstandarden är en översättning av den extremt populära engelska titeln ”The Bitcoin Standard”. En bok som tydligt beskriver de fundamentala delarna i bitcoin så som tekniska egenskaper, historia, användningsområden och hur bitcoin förväntas användas i framtiden.

I likhet med flera andra böcker om bitcoin utgår boken från frågan ”vad är pengar?” och gör en historisk tillbakablick för att förklara detta. Därefter följer en förklaring till varför Bitcoin är bättre än centralbankspengar och hur tillgång till demokratiskt betalningsmedel är betydligt bättre än statligt styrda fiatvalutor.

Läs mer om boken

Köp hos Konsensus

Bitcoin – en finansiell revolution

Min absoluta favorit i bokutbudet om Bitcoin. Lovén beskriver den finansiella historien och sätter Bitcoin i en tydlig kontext. Därifrån förklarar han vidare hur Bitcoin, och framförallt blockkedjor, kommer kunna revolutionera det finansiella systemet.

Ser du Bitcoin bara som en ”digital valuta” eller som ett ”investeringsobjekt”? Läs denna bok och få en bredare bild av hur framtiden kan se ut med Bitcoin som stammen och smarta kontrakt som grenarna – i ett rättvisare ekonomiskt system.  

Läs min recension här

Köp hos Bokus

Allt om Bitcoin

Text kommer när jag läst den.

Läs mer om boken via länken nedan till Adlibris.

Köp hos Bokus

Så kan du bli rik på Bitcoin

Enligt mig den bästa boken, på svenska, om att investera i kryptovalutor. Författarna har lång erfarenhet och går på ett enkelt och pedagogiskt sätt igenom hur du växlar fiat (SEK) till kryptovalutor och vad du bör tänka på för att inte bli lurad. Här finns även ett kapitel där de beskriver olika handelsplatser, de största kryptovalutorna samt intervjuer med sparekonomer.

Kan varmt rekommenderas till dig som funderar på  – eller nyss börjat med denna investering.

Betyg 5/5

Läs min recension här

Läs intervju med medförfattaren Totte Löfström

Köp som E-bok hos Adlibris

De kallar honom Bitcoinmiljonären

Som en thriller – fast på riktigt.

Skatteverket anser att Linus Dunkers köpt och sålt Bitcoin i sådan omfattning att han ska betala ca 10 miljoner i skatt – de fösta fyra ska vara inne inom några veckor efter beslutet…

Jessica Dunkers skapar ett fantastikt personporträtt av sin man, Linus Dunkers, och hans resa inom kryptovalutor. Allt från att intresset började 2013, via en större mineranläggning till idag ha ansökt om personlig konkurs. Allt beroende på otydliga regler, ändrade förutsättningar och en lag som ger Skatteverket rätten att kräva in miljoner – även i ett fall som inte är juridiskt avgjort.

Vem har rätt? Vad ska räknas som ”underlag” för köp och försäljning av Bitcoin? Hur mycket handel kan bedrivas innan det klassas som växlingsverksamhet? Frågor som fortfarande inte är besvarade och som en uppföljande bok kanske ger svar på.

REKOMMENDERAS !!!

Spoiler  Alert – Här kan du läsa en artikel i Dagens Juridik kring Kammarrättens dom 2022

Betyg 5/5

Läs intervju med författaren Jessica Dunkers här

Köp på Bokus här

Bitcoin och Blockkedjan

En liten bok om Bitcoin och hur blockkedjetekniken fungerar. Min åsikt är att boken är FÖR liten. Christoffer De Geer försöker på ett enkelt sätt göra en begriplig överblick men det blir så förenklat att det inte säger mycket alls. Men gullig i barnboksformat.

Jag kan istället rekommendera Nordnets intervju med Christoffer – en mycket intressant och givande intervju

Betyg 1/5

Finns även som ljudbok här

Köp hos Adlibris

Blockkedjan – Så fungerar den, så använder den

Christoffer De Geer (VD på BTCX) beskriver, på ett lättsamt sätt vad en blockkedja är – och framförallt vad det inte är. Vilka användningsområden finns och vad är skillnaden mot en databas? Boken är en fristående fortsättning på ”Bitcoin och blockkedjan”.

Rekommenderas för dig som vill ha ”basinformation” om blockkedjans unika egenskaper utan att fördjupa dig svåra och avancerade tekniska begrepp. Här är grunden – andra böcker ger fördjupningen.

Betyg 3/5

Läs mer om boken och mitt omdöme här

Köp hos Adlibris

Lilla boken om Bitcoin

De allra flesta har hört talas om Bitcoin. Men desto färre vet vad det egentligen innebär att handla med kryptovalutan. I Lilla boken om Bitcoin lär du dig allt det – och lite till. På ett enkelt och pedagogiskt språk förklarar författaren varför Bitcoins uppfanns som ett alternativ till ”vanliga” pengar (FIAT).

Intervju med Linné Rosenbaum – Översättare av Lilla boken om Bitcoin från engelska till svenska.

Läs mer om boken och mitt omdöme här

Köp hos Adlibris

 

Bitcoinhandboken

För de flesta är säkert Björn Tisjö känd för kommunpolitikern som ville att hans kommun skulle investera i Bitcoin.

Men varför la han fram en sådan motion och vad ligger bakom hans intresse för Bitcoin?

Bitcoinhandboken går igenom den finansiella aspekten – och Björns egna åsikter om detta. Delvis bra – delvis lite rörig.

Köp hos Adlibris

Bitcoin – och andra digitala valutor

Ett ”bokasin” (bok som magasin) om Bitcoin, mining och kryptovalutor. Ett lättläst magasin för dig som precis börjat ”skrapa på ytan” på kryptovalutor. Har däremot lite småfel och kan upplevas i vissa del som väldigt ”populärvetenskaplig”.

Är ändå bra utifrån att den ger en överskådlig inblick i kryptovärlden. Rekommenderas som ett första steg mot krypto. Sen tar ”Så kan du bli rik på Bitocin” över med betydligt matnyttigare information.

Betyg 2,5/5


blockkedjor och krypt

 

Blockkedjor, Bitcoin & Kryptovalutor

”Vi är mitt uppe i en revolution inom det globala ekonomiska systemet.”

Oskar Norgren-Hansson delar bilden med Lovén (Bitcoin – En finansiell revolution) gällande att blockkedjor kommer att revolutionera det ekonomiska systemet. Frågan är bara hur och när…

Recension kommer snart 

Köp på Adlibris

 

Alice i Bitcoinlandet

Med detaljrikedom och mängder av fakta beskriver Helge Hundingsbane både pengars historia samt finansiella begrepp (inflation/deflation, hård/mjuk valuta osv) samt vilken roll de fyller i en nations ekonomi.

Boken kan näst intill upplevas som ”studentlitteratur” vilket är des styrka. Rekommenderas framförallt för dig som vill lära dig mer om finansiell struktur och Bitcoins egenskaper i förhållande till guld och fiat. Kortfattat svarar boken på frågan ”Varför Bitcoin?”.

Betyg 5/5

Läs min recension här

Läs kommentarer av författaren här

Ladda hem gratis

 

Kryptovalutor : särskild rättsverkan vid innehav av bitcoins och andra liknande betalningsmedel

I paradigmskiften hänger inte alltid lagstiftningen med. Hur påverkas förmögenhetsrättsliga, obeståndsrättsliga, redovisningsrättsliga och skatterättsliga frågor med Bitcoin och andra kryptovalutor… 

Jag har inte läst boken än – men ser den som ytterst intressant utifrån det skattetekniska problem som kryptovalutor och NFT skapar.

Läs min recension, publicerad på Bitcoin.se, här

Köp på Adlibris

Långsiktigt sparande i kryptovalutor

Med boken ”Långsiktigt sparande i kryptovalutor” vill författaren Alfred S Jones förklara för sina döttrar hur de ska bli ekonomiskt oberoende innan de blir 40 år. Detta genom att spara i kryptovalutor.

Genom att förklara pensionssystemet, bankssystem, hur pengar skapas m.m vill Jones förklara behovet av Bitcoin och hur framtidens ekonomiska system kommer att se ut. Däremot är E-boken än så länge bara på 39 sidor då detta bara är första delen, av flera. Det innebär även att boken inte tar upp något om långsiktigt sparande i kryptovalutor. Än så länge är det bara en inledning….

Läs min recension här

Köp hos Adlibris

Jakten på Bitcoinpiraten

Ross Ulbricht hade en stark längtan av att lyckas med något i livet – och en otroligt kraftig liberalistisk övertygelse. En kombination som resulterade i att han år 2011, nästan på egen hand, programmerade Silk Road. En handelsplats där allt från droger och vapen till mänskliga organ kunde handlas anonymt. Detta är berättelsen om polisens jakt på cyberpiraten som använder Tor och Bitcoin för att bygga upp en milardindustri.

Läs min recension här

Köp hos BokusENGELSKA BÖCKER OM BITCOIN – OCH KRYPTOVALUTOR
HOW TO NFT

How to NFT förklarar enkelt och pedagogiskt vad NFT är och hur framtiden kan se ut med ett allt mer digitalt ägande. Jag ger boken ett högt betyg – framförallt för att den beskriver NFT långt utöver ”enkla JPG-bilder” som annars är dem mediala bilden som förmedlas.

Läs min recension, på Bitcoin.se,  här

Köp hos Coingecko

 

 

HOW TO NFT

How to NFT förklarar enkelt och pedagogiskt vad NFT är och hur framtiden kan se ut med ett allt mer digitalt ägande. Jag ger boken ett högt betyg – framförallt för att den beskriver NFT långt utöver ”enkla JPG-bilder” som annars är dem mediala bilden som förmedlas.

Läs min recension, på Bitcoin.se,  här

Köp hos Coingecko

HOW TO DEFI

How to De-Fi är en mycket lättläst och pedagogiskt E-bok som går igenom vad De-fi är samt olika tjänster inom denna del inom kryptomarknaden. Guiden vänder sig främst till nybörjare som vill ta steget in på de decentraliserade tjänster som erbjuds på Ethereum, men även flera andra blockkedjor.

Ta hand om dina pengar – låt dem växa!  Lär dig mer om De-fi

Läs min recension här

Köp hos Coingecko

How to Bitcoin

Nybörjarbok för dig som vill förstå bitcoin bättre. Detta både utifrån ett tekniskt och strukturellt perspektiv. Passar bra om du vill läsa på engelska. Läser du helst på svenska kan istället någon av de svenska böckerna ovan väljas.

Läs min recension, publicerad på Bitcoin.se, här

Köp hos Coingecko

HOW TO DEFI – ADVANCED

How To Defi Acvanced är betydlig mer avancerad än första boken ”How to  Defi”. En bok som gräver på djupet samtidigt som författarna är riktigt pedagogiska när de förklarar olika frantuda finansiella tjänster på blockkedjan. Rekommenderas till dig som redan är insatt i Defi och vill ta nästa steg. 

Läs min recension, på Bitcoin.se,  här

Köp hos Coingecko


RELEVANTA BÖCKER – SOM ”SNUDDAR” VID BITCOIN
Vad är pengar?

Hur skapas pengar? Hur påverkas vårt ekonomiska system av denna produktion? Varför är lånespiralen en tickande bomb?

Andreas Cervenka (Svd ekonomikrönikör) tar sig an de svåra frågorna – och ger enkla svar. Boken är en sammanfattning av flera olika krönikor från tidningen där han med ironi, skarpsynthet och kunskap påvisar svagheterna i en allt mer expanderande låneekonomi – där tryckpressarna är lösning på det mesta. Bitcoin nämns aldrig – men boken visar på varför bitcoin en gång skapades…

Läs min recension här

Köp hos Adlibris

Girig-Sverige

I Girig-Sverige påvisar ekonomijournalisten Andres Cervenka hur Sverige blivit ett paradis för miljardärer. Framförallt visar han hur rika blir rika och fattiga blir fattigare. Detta mycket tack vare en osund ekonomisk politik som förts i Sverige under lång tid.

Ett par sidor handlar om Bitcoin. Detta för att påvisa att Bitcoin vuxit fram som ett motstånd mot ett ekonomiskt system som gynnar rika, räddar banker och ställer många utanför det ekonomiska systemet. Han ser däremot vissa nackdelar med Bitcoin och alltså det inte som en komplett lösning på problemet.

Köp hos Adlibris

Vad saknas? Dra ett mail till info at skribentus med förslag på böcker!