Jakten på Bitcoinpiraten – Recension

Ross Ulbricht hade en stark längtan av att lyckas med något i livet – och en otroligt kraftig liberalistisk övertygelse. En kombination som resulterade i att han år 2011, nästan på egen hand, programmerade Silk Road. En handelsplats där allt från droger och vapen till mänskliga organ kunde handlas anonymt.

Förutsättningen för denna anonymitet var webbläsaren Tor och betalningar med Bitcoin – varifrån boken troligtvis har fått sin svenska titel. I originalspråk heter den ”American Kingpin” vilket speglar dess historia bättre. Ross blir snart kungen över ett imperium – som blir allt svårare att styra dit han vill. Frågan ställs på sin spets, hur mycket är han värd att offra för att nå sitt liberalistiska ideal?

Det skulle inte dröja länge förrän FBI, amerikanska Skatteverket och andra myndigheter började lägga allt mer resurser på att hitta personen bakom Silk Road och därmed kunna stänga ner den illegala verksamheten. Det är denna jakt, jakten på Bitcoinpiraten, som Nick Bilton beskriver i boken med samma namn.

Det är gediget arbete som Bilton har lagt ner, på allt från intervjuer till att läsa igenom förundersökningar, för att så korrekt som möjligt kunna redogöra för händelseförloppet. Med välarbetade personskildringar, främst på Ross, förklaras även drivkraften till att SIlk Road lanserades.

Främst ska Jakten på Bitcoinpiraten läsas som en spännande polisutredning där ytterst små detaljer läggs samman i det pussel som till slut ledde fram till gripandet. Men det är även en skildring av nutidens brottslighet som allt mer tar klivet ut i cyberrymden samt en illustration över Bitcoins historia under 2012/2013. En tid då framförallt kriminella och övertygade liberalister såg Bitcoin som något användbar och priset bara var någon dollar.

Personligen sträckläste jag Jakten på Bitcoinpiraten tack vare den spänning som byggs upp kring polisernas lagliga, och ibland olagliga, arbete i jakten på piraten. Visserligen möjliggjorde Bitcoin att anonyma betalningslösningar kunde skapas på Silk Road men i övrigt är det ytterst lite om kryptovalutan i boken. Ingen bok som rekommenderas för de som är intresserade av Bitcoin, ekonomisk historia eller blockkedjeteknik. Däremot en intressant skildring av den kriminella verksamhet som omsatte miljardbelopp och till slut stoppades tack vare en enda mening.

Boken är även ett exempel på hur tekniska innovationer kan användas på helt olika sätt. För Ross var Bitcoin en förutsättning för att kunna bygga upp sin illegala verksamhet och det finns säkert de som lyfter fram Silk Road som exempel på att valutan borde förbjudas. Ett resonemang som känns igen från tiden då internet växte fram och allt från barnporr till recept på droger enkelt kunde spridas online.

 It’s a story of the boy next door’s ambition gone criminal, spurred on by the clash between the new world of libertarian-leaning, anonymous, decentralized Web advocates and the old world of government control, order, and the rule of law. / Goodreads.com

 

Köp hos Bokus

SE ÖVRIGA BÖCKER PÅ SVENSKA HÄR

Jakten på Bitcoinpiraten

Ross Ulbricht hade en stark längtan av att lyckas med något i livet – och en otroligt kraftig liberalistisk övertygelse. En kombination som resulterade i att han år 2011, nästan på egen hand, programmerade Silk Road. En handelsplats där allt från droger och vapen till mänskliga organ kunde handlas anonymt. Detta är berättelsen om polisens jakt på cyberpiraten som använder Tor och Bitcoin för att bygga upp en milardindustri.

Köp hos Bokus