Blockkedjan – Så fungerar den, så använder den – Recension

 

Christoffer De Geer är en av de mest kända Bitcoinprofilerna i Sverige. Han involverade sig i branschen redan 2013, är VD för BTCX och även författare till ”Bitcoin och blockkedjan” – som denna bok kan ses som en fristående fortsättning på.

Boken ”Blockkedjan, så fungerar den, så använder du den” beskriver han själv med att den…

”…beskriver otaliga användningsområden och icke användningsområden där blockkedjan antingen fyller eller tros fylla en funktion”.

249 :-

Köp hos Bokus

BETYG: 3,5  av 5

”Icke användningsområden”

Efter en kortare beskrivning om vad en blockkedja är (7 sidor) följer bokens längsta kapitel kring vilka funktioner en blockkedja inte har (90 sidor). Det är minst sagt ett intressant upplägg. De flesta böcker om Bitcoin och blockkedjor, på svenska, har ett mycket stort fokus på blockkedjans revolutionerande positiva fördelar och påvisar hur en finansiell demokrati kan växa fram. Detta inte minst Lilla boken om Bitcoin som lyfter fram flera ideologiska fördelar med Bitcoin. Större delen i De Geers bok tar istället upp branscher där blockkedjan inte förväntas göra något skillnad – även om vissa inte håller med honom.

De Geer är en otroligt stark Bitcoinförespråkare och visar med boken att ”allt är inte guld som stavas blockchain….”. Bankerna kommer inte gå i konkurs, försäkringar kommer inte primärt ligga på blockkedjor och digitala rättigheter är ett komplext område. Blockkedjor är för värdeöverföring – och det är inom det området som det finns en enorm potential. Men enbart om dess fördelar väger över fördelarna med en klassisk databas.

Är blockkedjan här för att rädda oss från allt det onda i världen? Eller är det kanske mer komplicerat än så?

Efter fördjupningen kring vad blockkedjor inte bör användas till bryter han ner tekniken och beskriver blockkedjans unika egenskaper. Det är även då som det blir tydligare hur innovativt detta egentligen är.

Enkelt språk – eller inte

De Geer använder ett väldig enkelt, och ytterst personligt, språkbruk i boken. Detta tillsammans med ett stort antal frågor och svar gör att framförallt de som börjat intressera sig för blockkedjor kan finna boken intressant. Men här finns även en motsägelsefullhet.

För samtidigt som språkbruket är enkelt, och fritt från svåra tekniska begrepp, så använder De Geer en ironi i så stor utsträckning att det ibland är svårt att veta om det är grundläggande fakta eller överdriven ironi. Detta främst under ”Gör så här”. De som är väl insatta i blockkedjor kommer se skillnaden – men det var ju till nybörjare han vände sig…

Personligen drog jag på smilbanden ett flertal gånger och uppskattade ironin inom ett annars ganska stelt område. Men jag ser även svagheten i det hela.

Boken fyller definitivt sin roll – främst tack vare delen om vad blockkedjor inte primärt bör användas till. Det skapar en sund balans i en värld då företag haussas till skyarna bara för att de har ordet ”blockchain” i sitt namn. En lite mer nyanserad bild av blockkedjans roll kan nog vara på sin plats. Denna bild presenterar De Geer i boken ”Blockkedjan – Så fungerar den, så använder du den” och där jag gärna lägger till underrubriken ”så använder du den inte”…

 

Köp hos Bokus

SE ÄVEN ANDRA SVENSKA BÖCKER OM BITCOIN OCH KRYPTOVALUTOR

LÄS FÖRFATTARENS KOMMENTAR OM BOKEN

Blockkedjan – Så fungerar den, så använder den

Christoffer De Geer (VD på BTCX) beskriver, på ett lättsamt sätt vad en blockkedja är – och framförallt vad det inte är. Vilka användningsområden finns och vad är skillnaden mot en databas? Boken är en fristående fortsättning på ”Bitcoin och blockkedjan”.

Rekommenderas för dig som vill ha ”basinformation” om blockkedjans unika egenskaper utan att fördjupa dig svåra och avancerade tekniska begrepp. Här är grunden – andra böcker ger fördjupningen.

Köp hos Bokus