JAXX – Bäst mobilwallet för krypto?

Jaxx är en mobil wallet som jag varmt kan rekommendera. Detta utifrån att den är säker, enkel att hantera, kan interagera med Ledger samt inte minst – har Shape Shift inbyggd.

  • Wallet för över 80 kryptovalutor
  • Nyhetslöp
  • Trada/Byt via Shapeshift
  • Se värdeutveckling

Säkerhet

Börja alltid med att skriva ner recovery-phrase. Med den kan du importera din wallet var och när som helst. En säkerhetsdetalj som finns på de flesta wallets. Välj sedan ett lösenord för att komma in i appen. Därmed kan ingen komma åt den även om de skulle ta din mobil utan att du märker det.

Användarvänlighet

Jaxx är riktigt användarvänlig och enkel att använda oavsett om man är nybörjare eller haft krypto under lång tid och har erfarenhet av flera olika wallets

Det jag framförallt gillar är att den kan anpassas utifrån vad som ska synas på startskärmen. Välj vilka wallets som ska vara lättåtkomliga från startsidan m.m. Välj även i vilken ordning de ska ligga. Din portfolio, kurserna, nyheter eller kanske block explorer. Vad ska  synas på startsidan?

Skicka/ta emot krypto sker genom att dela den adress som gäller för den coin du ska få/skicka. Men det går även att dela en QR-kod som kan scannas. Ska ni dela på notan och kompisen betalar i krypto? Visa QR-koden, låt kompisen scanna av den och skicka krypto. Här slipper man krånglet med de långa kryptoadresserna.

Över 85 coins

Det är imponerande att en enda app kan hantera över 85 coins. Självklart finns de stora med här så som BTC, ETH och DASH men även de lite mindre som exempelvis Credbit, iExec och Edgeless.

Med Shapeshift – Växla enkelt

Shapeshift är en tjänst som gör att du kan genomföra ”swap” mellan två krypto. Exempelvis kan du ”swappa” mellan BTC och Dash eller Unity. Därmed behöver inte dina coins skickas till en exchange för att detta byte ska ske.

Antingen sker en swap snabbt och smidigt i appen. Eller så skickar du exempelvis Enjin till Binance – säljer mot BTC – köper Litecoin via BTC. Två transaktioner som i sig skapar transaktionsavgift. Ska dessa sedan skickas tillbaka till jaxx blir det även en extra avgift.

Visst – en viss avgift betalas vid en swap men knappast så stor att den väger över dess fördel.

Personligen ser jag detta inte som en tradingplattform. Då finns det bättre handelsplatser där även stablecoins finns tillgängliga. Jag ser detta främst som en smidig wallet som används för att skicka och ta emot krypto i mindre summor. Precis som en enkel plånbok som används på stan – men full av olika valutor. Är det enbart trading som ska ske bör större handelsplatser väljas alternativt så sker handel med CDF direkt mot SEK. Har inte några egna recensioner på CDF-plattformar men se exempelvis bitcoinsportalen.se/bitcoin

 

Och skatten då?

Kom ihåg att alla transaktioner som sker med krypto (förutsatt att du får något för dem) ska tas upp på K4-blankett. Detta oavsett om du byter krypto (swap) eller köper en vara.

Personligen använder jag denna wallet enbart för att skicka microtransaktioner som vinster på tävlingar som jag håller eller som test för vänner som börjar med krypto. Det finns nämligen inte  någon möjlighet att få ut filer som kan importeras i deklarationstjänster.

Kan laddas hem till både dator, iPhone och Android