Probit – Recension och omdöme

Probit är en stor sydkoreansk exchange som finns tillgänglig på ca 50 språk (däribland svenska). Därmed en av de få handelsplatserna där trading  av hundratals coins erbjuds – på svenska.

Fördelar

 • Ca 600 par !
 • Låg tradingkostnad
 • Tävlingar, Erbjudanden
 • Stor del på svenska

Nackdelar

 • Medelhög uttagsavgift
 • Inte allt på svenska
 • Staking önskas på fler coins
Till Probit

Registrering – utan KYC

Registrering kräver mailadress, lösenord och namn. Det uppskattas att KYC inte krävs i detta läge. Då kan jag prova handelsplatsen innan verifiering behöver ske. Framförallt skönt att inte behöva ge ut sitt telefonnummer.

För att skydda kontot krävs med 2FA krävs registrering av kort eller telefonnummer. Det går däremot att hoppa över detta och ange i senare skede.

Betyg 5/5

Plånbok – Insättningar – Uttag

Plånboken har liknande utseende som Kraken, Bittrex, Binance. Det är lätt att känna igen strukturen – men fördelen är att det mesta är på svenska.

Insättning

Insättning kan ske till de kryptovalutor de hanterar. Däremot inte SEK, USD eller annan fiat. Det är en viss nackdel då du behöver ha ett konto hos annan exchange först (Bitpanda, Coinbase osv) för att köpa krypto. Sen kan du skicka dem till Probit.

Samtidigt är detta en stor handelplats med mängder av valutor och låg tradingavgift. Att behålla sina kryptovalutor på Coinbase och genomföra handel där bör ju aldrig vara ett alternativ – just på grund av svagt utbud och höga avgifter.

Uttag

Alla coins har ett minsta uttagsbelopp och en uttagsavgift.

Exempel:

COIN                  Minsta uttag                                Avgift

TUSD                  1                                                        6,3

DASH                0,005                                               0,005

Uttagsavgiften är alltså ca 40 – 60 kr. Många handelsplatser har uttagsavgift så det är något man får räkna med men skillnaden är stor mot Binance där TUSD kostar 0,025 och DASH 0,002.

Avgifterna visar även att det kan vara värt att växla till DASH eller annan krypto som har billigare uttagsavgift innan uttag sker.

Betyg 3/5

 

På svenska – eller?

Att Probit försöker nå den svenska marknaden är tydligt. Det är en av de få större handelsplatserna som finns på svenska. Visserligen finns Trijo, BTCX men de har ett betydligt mindre utbud – och högre avgifter.

Så självklart uppskattar jag fler aktörer på svenska. Däremot är inte hela webbplatsen ännu översatt och i vissa fall känns det mer som Google Translate än bra svenska. Fördelen är i alla fall att det är lättare att förstå för mig som är halvdålig på engelska.

Ett exempel på språkmixen är när meddelande ska skickas.

Betyg 3/5

Exchange – Trading

Användarvänligt och tydligt! Här ger jag Probit höga poäng, både överlag och för smådetaljer. En liten detalj är att layouten kan ändras utifrån hur jag vill ha de olika delarna.

Jag uppskattar även att grafen över kursen kan ändras till tradingvy. Där går det att applicera olika tradingverktyg för att lättare hitta stödnivåer.

Du som redan handlat kryptovalutor via någon annan handelsplats kommer känna igen de flesta funktioner. Är det första gången rekommenderas att handel sker med små belopp i början (gärna mot USDT) till du känner dig trygg i funktionerna.

Avgift

Avgiften vid trading är 0,2% för både makers och takers. Det är lågt men kan bli lägre genom staking av deras egen coin.

Handla med hävstång

Via BtcBull, BtcBear och BtcHedge går det att handla med hävstång. Tokens som därmed är kopplade till värdeutvecklingen av den underliggande tillgången. Ett smartare sätt att komma åt hävstång än att handla via margin calls.

IEO

Mycket hög risk – men möjlighet till mycket hög avkastning. IEO är en ICO fast som sker direkt på en handelsplattform. Helt nya valutor som lanseras och ofta kan köpas till kraftig rabatt under lanseringsperioden. Fördelen är att många av dessa redan har avtal med Probit att listning kommer att ske. Detta till skillnad mot klassiska ICO som kan stå helt utanför marknaden.

Funktioner utöver Trading

Stake

Stake innebär att mynten blir ”inlåsta” under en viss period och därmed ger direktavkastning för detta. Lite förenklat kan det jämföras med ett sparkonto.

Fördelen är därmed att du både kan hodla på förväntad kursuppgång – och få extraavkastning via stake. Nackdelen är att de främst erbjuder detta i mindre coins.

Exempel: Välj ETHPlus för staking i 90 dagar. Du får ytterligare ETHPLus efter dessa dagar motsvaranden en årlig avkastning på 36 %. Under dessa 90 dagar ges alltså 9 %.

Staking kan även ge andra belöningar, lägre avgifter och ytterligare fördelar.

 

Tradingtävling

Med tradingtävlingar kan du tjäna ytterligare coins – utöver eventuellt tradingvinst. Ofta ges vinsterna till de som ”omsatt mest på trading” och alltså inte den som nått bäst resultat. Lite tråkigt då småsparare inte har en rimlig chans att vinna toppriserna. Samtidigt går det att hitta tävlingar i mer okända coins – med väldigt få deltagare.

Nackdel – Reglerna är på engelska. Dessutom måste du ha minst 100 PROB i staking för att kunna gå med i tävlingarna.

Exclusive – Rabatt på krypto

Kom ihåg att kolla in under ”Exclusive” där det regelbundet finns erbjudanden om att köpa specifika kryptovalutor till ett kraftigt rabatterat pris.

Probit Token

I likhet med andra handelsplatser har de en egen token. Att hålla dessa innebär en rad fördelar.

 • Tillgång till tävlingar (se ovan)
 • Högre förtjänst vid tradingmining (avancerad funktion som inte rekommenderas till nybörjare)
 • Få lägre tradingavgift (ner till 0,03 %)
 • Ökar ersättning för ”refereals”.
 • Tillgång till nya tjänster före alla andra
 • Möjlighet att rösta på vilken ny token som ska listas
Till Probit

Slutsats och mitt omdöme

Det är framförallt tre saker jag uppskattar hos Probit.

 1. Att sidan till stor del är på svenska
 2. Användarvänligheten både i Plånbok och vid Handel
 3. Exclusive (rabatt på krypto) samt Tävlingar. Det blir två vägar att få lite extra.

Jag tror att handelsplatser idag måste erbjuda oss kunder mer än bara ”enkel och billig trading”. Det erbjuds nämligen överallt.

Det måste till tävlingar, erbjudanden och olika samarbeten för att locka in mig till en ny handelsplats. Delvis lyckas Probit bra med det. Kan de sedan skapa en helsvensk sida med svensk support skulle jag bli mer än nöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *