Andreas Cervenka är främst känd för sina lättsamma, ironiska och träffsäkra ekonomikrönikor i Svenska Dagbladet. Boken ”Vad är pengar?” är en samling av dessa – på gott och ont. Det kan ibland bli lite lösryckt och i vissa fall skulle krönikorna kunna byggts ut med mer underliggande fakta.
Den röda tråden, genom samtliga krönikor, är en kraftig kritik mot ett uppblåst ekonomiskt system där ”money-printing on demand” samt mer krediter är lösningen på det mesta. Det är just denna kritik som även ligger till grund till varför denna recension publiceras på en blogg om Bitcoin.
Visar Cervenka på problemet? Visar Satoshi på lösningen?
Det ska direkt sägas att Andreas Cervenka inte nämner Bitcoin en enda gång i denna bok. Till stor sannolikhet hade han inte ens hört talas om kryptovalutor år 2012 då boken publiceras. Det är en stor fördel. För den kritik som han framför är mycket lik den kritik som nämns i ett flertal böcker om Bitcoin – ett ohållbart ekonomiskt system med stater som ser pengatryckande som något helt normalt.
Folk har börjat inse att världens monetära system blivit ett slags Monopol där det ständigt trycks nya papperspengar.
År 2012 publicerades ”Vad är pengar?” – En sammanfattning av ett nuvarande instabilt ekonomiskt system med inflation, lånekaruseller och ökade skillnader mellan rika och fattiga.
År 2008 publicerades Bitcoins Whitepaper – En sammanfattning på en lösning på det problem som finanskrisen var ett resultat av. Om det sedan blir Bitcoin, eller något annat system, som tar över återstår att se. En sak är i alla fall säker – inget monetärt system har bestått för evigt.
I USA har Federal Reserve på samma sätt klickat fram ungefär 2 000 miljarder nya dollar på bara tre år.
Att trycka pengar är det nya normala, än om det förstås inte kallas för det, utan draperas i obegripliga termer som det nästan tragikomiskt krångliga kvantitativa lättnader.
Från guld till skuld…
Cervenka vänder sin hårda kritik bland annat mot Banker, Finansmarknaden och Skuldkrisen. Det presenteras med utgångspunkt i ”Vad är pengar?”.
Vad pengar är har förändrats rejält över tid med allt från snäckskal till guld. År 1971 togs steget från guld – till skuld. En extremt stor del av köpkraften i samhället är uppbyggt av skulder vilket är ett unikt, och instabilt sätt, att bygga en ekonomi. Finanskrisen visade även den stora svagheten i skuldekonomi men istället för att ändra systemet valde stater att lösa problemet ännu en gång med skulder – och nya pengar.
Det nya nu är centralbankernas roll. De rycker in och räddar banksystemet genom att skapa nya pengar.
Att fortsätta den vägen, för att lösa det underliggande problemet, är som att använda deo istället för att duscha – det håller inte i längden. Men vad är då lösningen? Cervenka lyfter fram 15 augusti 1971 som ett unikt datum. Det var då som USA valde att USD inte längre skulle vara knuten till guld eller något annan tillgång. Snabbt följde resten av världens länder efter och Pandoras ask hade öppnats och det fanns nu inte längre någon gräns för hur mycket pengar som kunde skapas via krediter, nytryckta sedlar eller digitala siffor på ett bankkonto.
Vad som kan beskrivas som det största monetära experimentet i mänsklighetens historia inleddes.
Om Cervenka anser att vägen till en stabilare ekonomisk situation är att gå tillbaka till valutans koppling till guld eller inte är oklart. Främst är krönikorna fulla av spetsig och ironisk kritik – men det är inte alltid som en lösning presenteras.
Är Bitcoin lösningen?
Satoshi Nakamoto och Andreas Cervenka delar uppenbarligen en åsikt – att finansiella systemet inte är hållbart. Cervenka ser även prisökningen på Bitcoin som ett resultat av misstro mot nuvarande system och riksbankernas möjlighet att hantera problemet. I inledningen till en analys i Svd skriver han:
”Att köpa Bitcoin är en spekulation i att centralbankerna är på väg att tappa kontrollen över världsekonomin. Den kraftiga uppgången och att allt fler företa och insitutioner ger sig in i kryptovalutan är en varningssignal som borde göra många makthavare nervösa. ”
I Digitalpodden nämner även Cervenka att ”Bitcoin är embryot till en ny ordning”
Vargen kommer…inte?
Det är med dubbla känslor jag läser orden på bokens sista sida. Å ena sidan en lättnad över att Cervenkas ”domedagsprofetia” verkar ha varit fel. Boken skrevs 2012 och under de kommande 9 åren har världsekonomin (och börsen) utvecklats urstarkt. Å andra sidan en oro över att han har rätt – och att den kraftiga uppgången bara är en ännu större uppblåst bubbla. Är det så kan kraschen bli ännu hårdare när, om den kommer. Någon gång kommer han i alla fall få rätt för historiskt har det alltid kommit krascher med jämna mellanrum.
När jag precis läst klart boken fick jag ett tänkvärt meningsutbyte med min tioåriga son:
– Pappa, varför läser du Vad är Pengar, du vet väl vad pengar är?
-Jaaaaa, vad är pengar då?
-Det är papperslappar som man betalar med ju.
-Jaha….hur skapas pengar då?
-Man tar en peng och så kopierar man den.
Ja, svårare än så är det inte att förklara hur dagens pengar skapas, hur inflation uppstår – och behovet av ett bättre alternativ.
Disclaimer: Jag har ingen aning vad Andreas Cervenka anser om Bitcoin. Recensionen av hans bok är vinklad för påvisa att personer som är intresserade av kryptovalutor kan läsa boken för att förstå varför Satoshi Nakamoto en gång programmerade Bitcoin – som kritik mot ett finansiellt system.
Köp hos BokusSE ÖVRIGA BÖCKER PÅ SVENSKA HÄR
Vad är pengar?
Hur skapas pengar? Hur påverkas vårt ekonomiska system av denna produktion? Varför är lånespiralen en tickande bomb?
Andreas Cervenka (Svd ekonomikrönikör) tar sig an de svåra frågorna – och ger enkla svar. Boken är en sammanfattning av flera olika krönikor från tidningen där han med ironi, skarpsynthet och kunskap påvisar svagheterna i en allt mer expanderande låneekonomi – där tryckpressarna är lösning på det mesta.
Köp hos Bokus