Alice i Bitcoinlandet – Recension

Med en grundlig genomgång av finansiella begrepp samt Bitcoins teknik och egenskaper visar Helge Hudningsbane att Bitcoin är här för att stanna.

En faktaspäckad och detaljerad (samt gratis) bok som förklarar dåtidens, nutidens och eventuellt framtidens valuta. Rekommenderas starkt för dig som vill få en ännu djupare insikt i Bitcoins egenskaper än vad många andra svenska böcker kan erbjuda. 

(Boken kan gratis laddas hem längst ner)

I likhet med många andra böcker om Bitcoin börjar Hundingsbane med en tillbakablick inom den finansiella historien. Med utgångspunkt från byteshandel går han vidare mot pengar, guldmyntfoten och till dagens ekonomiska system. Men det finns en tydlig skillnad i ”Alice i Bitcoinlandet” mot övriga svenska böcker i denna genre. Författaren har verkligen bestämt sig för att inte bara berätta, utan även underbygga allt med fakta. Det gäller allt från hur växlingskursen förändrades på stora valutor efter första världskriget till hur KPI i USA minskade i slutet av 1800-talet.

Utifrån att boken erbjuder detaljrikedom, statistik och pedagogisk förklaring av mjuka/hårda valutor, inflation/deflation och ”penningillusioner” så är ”Alice i Bitcoinlandet” en riktig guldgruva.

Att han är kritisk mot dagens skuldbaserade finansiella system, där ingen vet hur mycket köpkraft som är i omlopp, är inte oväntat.

”Ekonomin drivs av en omedelbar konsumtion i from av skuldsättning”

Den osunda mixen av inflation, skulder och konsumtion (finare kallad expansiv penningpolitik) håller självklart under en eller ett par mandatperioder. Men det är att sopa problemet under mattan.

”Det finns bara väldigt starka incitament föra att glömma bort ekonomin som drivs av sparande och investeringar och istället fokusera på kreditexpansioner”

Det känns nästan som att de första 66 sidorna i boken är skriven för studenter som läser 20 poäng i penningpolitik eller nationalekonomi. För andra kan det säkert upplevas lite tungt – men vem har sagt att penningpolitik ska vara lättsmält?

Målgruppen är därmed snarare de som har ett intresse för Bitcoin och vill lära sig mer om dess finansiella egenskaper snarare än nybörjaren som nyss laddat hem sin första mobile wallet.

Bitcoin, pengar eller guld?

På samma detaljrika sätt som den internationella penningpolitiken förklaras beskrivs sedan den tekniska lösningen i Bitcoin. Beröm bör även ges för hans förmåga att lyfta fram de unika egenskaper som finns hos Bitcoin i förhållande till guld samt ställa dem mot varandra.

”Bitcoin har egenskaper som krävs för att vara de bästa pengarna hittils i historien”

Alice i Bitcoinlandet passar dig som verkligen vill förstå vilka egenskaperna Bitcoin har i förhållande till dess ekonomiska kontext. Det är även därför som det krävs en detaljerade historisk beskrivning av synen på pengar samt jämförelse mellan Bitcoin, guld och fiat.

Den valuta som har bäst egenskaper är den som långsiktigt kommer att överleva och användas. När nu nationalstaterna inte längre har monopol på att styra över valutan är det upp till investerarna, användarna och nätverkets kommunity att avgöra om Bitcoin är bättre än fiat – och i så fall vilken roll Bitcoin ska ha i det framtida finansiella systemet.

Det är definitivt ingen bok för dig som söker snabba cash eller vill ha investeringsråd. Boken ska snarare ses som en analys av en tillgång. Det är sedan upp till läsaren att avgöra hur denna analys ska tolkas och därmed hur Bitcoin ska värderas.

”Vill du ha en säljpitch för web 3.0, andra kryptovalutor, eller få investeringsråd så har du alltså hamnat fel”

Ännu en fördel med ”Alice i Bitcoinlandet” att boken är gratis. Ladda hem den som en PDF och läs på mobil eller surfplatta. Helt digitalt, tillgänglig för alla och helt ocensuread – precis som Bitcoin.

LADDA HEM BOKEN HÄR

SE ÄVEN ANDRA SVENSKA BÖCKER OM BITCOIN OCH KRYPTOVALUTOR

LÄS FÖRFATTARENS KOMMENTAR OM BOKEN

KORTFAKTA

Alice i Bitcoinlandet

Med detaljrikedom och mängder av fakta beskriver Helge Hundingsbane både pengars historia samt finansiella begrepp (inflation/deflation, hård/mjuk valuta osv) samt vilken roll de fyller i en nations ekonomi.

Boken kan näst intill upplevas som ”studentlitteratur” vilket är des styrka. Rekommenderas framförallt för dig som vill lära dig mer om finansiell struktur och Bitcoins egenskaper i förhållande till guld och fiat. Kortfattat svarar boken på frågan ”Varför Bitcoin?”.

Ladda hem gratis