Bitcoinstandarden – Svenska översättningen

Bitcoinstandarden, en bok av ekonomen och författaren Saifedean Ammous, tar läsaren med på en intressant resa om pengar. Ammous berättar och exemplifierar om tidigare varianter av pengar samt hur, och varför, de har förlorat sina roller som betalningsmedel.

bitcoinstandarden

Bitcoinstandarden – Svenska översättningen

  •  ”Mästerverket” på svenska
  • Få 10 % rabatt med kod ”minimining”
  • Köp boken med fiat eller krypto
Köp hos Konsensus

Passar till:

 Boken kan varmt rekommenderas till den som vill lära sig mer om Bitcoin, principerna om betalningsmedel och om hur dessa påverkar samhället i största allmänhet. För tekniska detaljer om BTC, och krypto i allmänhet, finns bättre böcker.

Allt från ideologi till teknik

Historian om pengar, som i hög grad kan appliceras även på dagens samhälle, lär läsaren vilka egenskaper ett ledande betalningsmedel i ett samhälle bör ha. Ammous reflekterar om Bitcoin står sig mot andra, såväl historiska som nutida, former av monetära medel.

Han ger även bilden av Bitcoin som ett politiskt neutralt, oberoende och decentraliserat alternativ till nationella centralbanker – att jämföra med den förhållandevis utbredda bilden där Bitcoin ibland utmålas som billigt betalningsnätverk och en valuta för kriminella.

Författaren går även igenom tekniken till viss del. Dock är det inte bokens huvudfokus, vilket snarare är de större perspektiven om pengar och dess principer.

Goda recensioner

På sidan Goodreads.com har Bitcoinstandarden fått många goda recensioner. Det samlade betyget av användarna är 4.16 av 5 och är baserat på över 8 000 omdömen. Flera av skribenterna berömmer boken för att den är komplett och gör det enkelt att förstå Bitcoin och principer kring monetära medel överlag.

Men det finns också mer kritiska recensenter. Vissa menar att Ammous verkar sakna en djup teknisk förståelse för hur betalningar med kryptovalutor fungerar. Till exempel menar signaturen ”Adrian” att boken var politiskt färgad och tillade att han egentligen mest var ute efter teknisk information.

För vem?

Bitcoinstandarden kan rekommenderas till den som inte bara vill lära sig mer om Bitcoin, men också få insikter om digitala pengar och hur det kan jämföras med andra monetära medel idag och genom historien. Det är också intressant för den som är intresserad av hur ett samhälle i sin helhet påverkas av pengarna det använder.

För den som i huvudsak är intresserad av de tekniska bitarna finns det kanske mer passande böcker att ta tag i, så som The Blockchain Developer av Elad Elrom eller The Basics of Bitcoins and Blockchains av Antony Lewis.

Det här får du veta mer om

Du får bland annat lära dig mer om följande:

  • Penningteori
  • Pengars historia
  • Praktisk ekonomi
  • Hur olika monetära medel påverkar kultur, företagande och samhällsekonomi
  • Risker med Ammous anser är svaga valutor.

Det här är Saifedean Ammous

Saifedean Ammous är utbildad vid Columbia University, American University of Beirut och London School of Economics. På senare tid har han fokuserat på att studera Bitcoin – och resultat och insikter delar han bland annat med sig av i just Bitcoinstandarden. Han har även gett ut böcker som till exempel The Fiat Standard och Principles of Economics.

För mer information om Ammous och krypto kan du följa hans Twitterkonto, där han i skrivande stund har över en kvarts miljon följare.