Lilla boken om Bitcoin – Recension

Lilla boken om Bitcoin – Recension

Lilla boken om Bitcoin har underrubriken ”Frihet, finanser på lika villkor och en hållbar framtid”. Här är det alltså ytterst lite fokus på tekniska begrepp eller kursutveckling. Istället kan boken nästan jämföras med en ideologiskt pamflett som presenterar en framtid där Bitcoin är en självklar del i den internationella ekonomin – och vilka enorma fördelar som då uppstår.

Ca 150 kr

Köp hos Adlibris

BETYG: 3,5  av 5

Det är en imponerande skara författare (The Bitcoin Collective) som tillsammans har skapat boken vars syfte är att,  på ett enkelt sätt, förmedla fördelarna med Bitcoin. Med Bitcoin skapas ett finansiellt system som är utom kontroll för stater, banker och företag. Ett system där människan är fri att ta egna beslut utan att styras av statlig påverkad hyperinflation, bankers begränsningar för transaktioner eller övervakning där politiska partier avgör vad som är etiskt korrekt.

I Sverige är det många som inte förstår vilken revolution som Bitcoin kan skapa – vilket vi delvis ska vara extremt tacksamma över. Det är nämligen i länder med extrem inflation, diktatoriskt styre eller ett mycket komplicerat finanssystem som kryptovalutor växer som snabbast.

Men med exempel från olika delar av världen visar författarna att Bitcoin kan skapa frihet och finanser på lika villkor och en hållbar framtid – inte minst i länder där miljoner människor lever helt utanför det finansiella systemet. Det är i dessa länder som Bitcoin allra mest kan göra skillnad. Men även i västvärlden finns fördelar – inte minst när det kommer till den personliga integriteten.

Samtidigt kan den bild som presenteras ibland upplevas lite utopisk. Lite som en ideologisk pamflett som vill lyfta fram den egna ideologin så mycket att varken svagheter eller nackdelar lyfts fram i ljuset. I kapitlet ”Sagan om två framtider” presenteras en framtid med, och en utan, Bitcoin. Skillnaden är enorm, även det är viktigt att förstå att författarna spetsat till det ordentligt.  Kommer verkligen världen bli så bra som författarna säger bara Bitcoin får bli en världsvaluta? Jag har svårt att tro det. Däremot är det lätt att förstå att världen kommer bli betydligt mycket bättre. Det finns potential till en bättre värld. För vad är alternativet…

”Bitcoin har potential att kullkasta det nuvarande monetära maktordningen”

De tre sista rubrikerna, innan frågor och svar, sammanfattar dagens utgångsläge. Bitcoin är startskottet för den egna suveräniteten, det är fortfarande tidigt och framtiden är i dina händer. Det är inte Bitcoin som kan revolutionera finansvärlden – det är att vi köper, investerar, använder och sprider ordet om Bitcoin. Där fyller Lilla boken om Bitcoin en mycket stor roll.

Lilla boken om Bitcoin rekommenderas till dig som vill förstå varför Bitcoin ofta nämns som en ”finansiell revolution”. Det handlar inte bara om en ny digital valuta utan ett paradigmskifte som sätter individen före staten. Likt hur internet demokratiserade informationsflödet kan Bitcoin demokratisera finansiella systemet. Lilla boken om Bitcoin visar de enorma fördelarna med denna demokratisering. Frågan är bara hur lång tid det tar innan paradigmskiftet slår igenom.

/ Minimining

Ett stort tack till Linnéa Rosenbaum som har genomfört översättningen till svenska.

Köp hos Adlibris

SE ÄVEN ANDRA SVENSKA BÖCKER OM BITCOIN OCH KRYPTOVALUTOR

LÄS FÖRFATTARENS KOMMENTAR OM BOKEN

Lilla boken om Bitcoin

De allra flesta har hört talas om Bitcoin. Men desto färre vet vad det egentligen innebär att handla med kryptovalutan. I Lilla boken om Bitcoin lär du dig allt det – och lite till. På ett enkelt och pedagogiskt språk förklarar författaren varför Bitcoins uppfanns som ett alternativ till ”vanliga” pengar (FIAT).

 Få 10 % rabatt med koden ”minimining”

Intervju med Linné Rosenbaum – Översättare av Lilla boken om Bitcoin från engelska till svenska.

Läs mer om boken och mitt omdöme här

Köp hos Konsensus
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]