Så kan du bli rik på Bitcoin – Recension

Kan du bli rik på Bitcoin? Absolut.

Kan du bli fattig på Bitcoin? Absolut.

Boken med den click-bait-vänliga rubriken ”Så kan du bli rik på Bitcoin” fokuserar däremot på det första – att bli rik. Men boken har betydligt mer att ge än vad rubriken lovar.

Böcker med rubriker som ”Så blir du miljonär på aktier” och ”Så kan du bli rik på Bitcoin” lockar mig sällan till läsning. Det känns som att rubrikerna är valda enbart för att locka till sig personer som söker snabba vinster. Men bakom rubriken döljer sig i detta fall en riktigt bra bok om kryptovalutor. En bok som mycket pedagogiskt är uppbyggd och presenterar vad blockkedja är, hur du kommer igång med att köpa krypto och misstag du bör undvika på vägen.

Dålig titel med bra innehåll

Boken har underrubriken ”Den kompletta snabbguiden till att investera i kryptovalutor” och det är precis vad det är. Lättläst, överskådligt och enkelt att hänga med i olika resonemang. Det märks att författarna kan sin sak och varit verksamma inom kryptovärlden många år. Dessutom är det riktigt bra med de korta sammanfattningarna.

Även om det mesta inte var nytt för mig så var det en njutning att äntligen få läsa en riktigt bra bok i ämnet. Efter att ha läst magasinet ”Allt om kryptovalutor” och boken ”Bitcoin och blockkedjan” (Christoffer de Geer) så ska jag ärligt säga att jag längtat efter en mer matnyttig bok. En bok som förklarar på en nivå som passar för nybörjare och de som precis börjat intressera sig för krypto. Det är precis det som ”Så kan du bli rik på Bitcoin” gör. Det är bara synd att rubriken känns tagen från Expressen. För varför ska Löfström & Ploog behöva sjunka så lågt för att marknadsföra en riktigt bra bok?

Hade det hetat ”Så investerar du i kryptovalutor” hade jag kunnat gett den till en vän. Nu känns det som att jag måste bortförklara titeln för att förklara att innehållet är bättre än vad titeln lovar.

Hoppa över titeln, hoppa över den reklambaserade inledningen och du möter den bästa boken på svenska marknaden om kryptovalutor.

Investering för dig som har intresse

Steg för steg guidar författarna läsaren till seriösa valutaväxlare på nätet, vad man ska tänka på när ett konto öppnas och hur kryptovalutor köps. Här läggs stor vikt vid säkerhet och detta med all rätt på en minst sagt oreglerad marknad. Det är även uppskattat att de tar upp en del investeringsstrategier och att man inte bör placera allt för mycket i denna marknad med en extrem volatilitet. De återkommer till att kanske 10% av besparingar kan placeras i kryptovalutor.

I en intervju med Joakim Bornhold (sparekonom på Nordnet) svarar han på frågan:

Borde vanliga sparare investera i kryptovalutor?”

Svaret är inte helt oväntat:

”Nej, det är alldeles för nytt, oreglerat och helt utan historik. Om man tycker att det är intressant kan man ju spekulera med ett mindre belopp, men jag skulle undvika det som en del i sin investeringsstrategi”

Har du ett intresse för kryptovalutor överlag är boken en rekommendation.

Klarar du av att ha investeringar som kan gå upp eller ner 10-20% på en enda dag är boken en rekommendation.

Har du 10% av ditt sparkapital som du vill sätta på mycket hög risk/chans är boken absolut en rekommendation.

Men vill du snabbt bli rik på Bitcoin – då tycker jag du ska återgå till bokhyllan och leta efter en annan bok.  Eller spela på hästar.

SE ÄVEN ANDRA SVENSKA BÖCKER OM BITCOIN OCH KRYPTOVALUTOR

Så kan du bli rik på Bitcoin

Enligt mig den bästa boken, på svenska, om att investera i kryptovalutor. Författarna har lång erfarenhet och går på ett enkelt och pedagogiskt sätt igenom hur du växlar fiat (SEK) till kryptovalutor och vad du bör tänka på för att inte bli lurad. Här finns även ett kapitel där de beskriver olika handelsplatser, de största kryptovalutorna samt intervjuer med sparekonomer.

Kan varmt rekommenderas till dig som funderar på  – eller nyss börjat med denna investering.

Finns även som E_bok här

Betyg 5/5

Läs min recension här

Läs intervju med medförfattaren Totte Löfström

Köp hos Bokus