How to Defi – Recension

 

De-Fi (Decentralice Finance) är ett centralt begrepp inom kryptovalutor. Kortfattat är det finansiella tjänster som skapas via smarta kontrakt. Med andra ord utan någon central aktör. E-boken ”How to De-fi” förklarar både begreppet, vad det innebär samt tar upp exempel på decentraliserade finansiella tjänster som finns att utnyttja. Detta på ett imponerande enkelt och pedagogiskt sätt.

Pedagogisk – men ibland gammal

Största fördelen med How To De-Fi är dess enkla upplägg. Det är tydligt att boken är skriven för nybörjare som vill lära sig mer men ännu inte vågat ta steget ut bland de De-Fi tjänster som finns. Ett par olika tjänster förklaras och med bilder visas även hur konton skapas och du kommer igång. Exempelvis visas hur du kommer igång med plånboken Metamask vilket är nyckeln för att nå ett flertal tjänster inom De-fi, på olika blockkedjor.

  • Stablecoins

Vad är stablecoins och hur underlättar dessa en decentraliserad finans? Hur backas de upp och hur fungerar DAI?

  • Lending / Borrowing

Det som framförallt brukar förknippas med De-fi är att låna eller låna ut kapital. Det kan exempelvis ske via Aave men det finns även ett flertal liknande plattformar.

  • DEX

Uniswap är troligtvis världens mest kända DEX. Men ett flertal andra har sedan vuxit fram. Vad skiljer en DEX mot en centraliserad börs?

  • Derivat

Även derivathandeln har landat på blockkedjan. En handel som jag personligen håller mig ifrån även om den kan vara intressant.

  • Lotteri – utan förlorare

Ett lite intressant projekt är lotterier – där ingen förlorar. Det kan förenklat liknas med premieobligationer där avkastningen fördelas på ett par personer (vinnarna). Förlusten är däremot missad avkastning.

  • Försäkringar

Den del inom De-Fi som utvecklats minst är försäkringar. Boken tar upp ett par exempel på hur decentraliserade försäkringar skulle fungera. Frågan är bara om/när det blir verklighet.

Största nackdelarna är att allt går så fort inom kryptomarknaden. De projekt som boken tar upp har utvecklats enormt sedan boken skrevs.  Många guider bygger på bilder direkt från de olika projekten – vilka mycket ofta både ändrat layout och utbud  av tjänster.

How To De-Fi kan varmt rekommenderas till de som vill förstå mer om framtidens ekonomiska decentraliserade system. Även om exempel, avgifter m.m. ibland är gamla så ges ett mycket gott betyg. Läs om olika projekt och vill du sedan gå med och investera – sök på Youtube för uppdaterade guider.

Få boken gratis

How To De-fi är utgiven av Coingecko, vilket även har gett ut ”How to Bitcon?”. De bägge E-böckerna går även att skaffa köpa, eller skaffa gratis, via Coingecko.com. Skapa gratiskonto och varje dag du loggar in samlar du ”candy” vilket kan liknas med medlemspoäng. För 600 candy kan en av böckerna köpas.

Köp hos Coingecko

SE ÖVRIGA BÖCKER PÅ SVENSKA HÄR

HOW TO DEFI

How to De-Fi är en mycket lättläst och pedagogiskt E-bok som går igenom vad De-fi är samt olika tjänster inom denna del inom kryptomarknaden. Guiden vänder sig främst till nybörjare som vill ta steget in på de decentraliserade tjänster som erbjuds på Ethereum, men även flera andra blockkedjor.

Ta hand om dina pengar – låt dem växa!  Lär dig mer om De-fi

Köp hos Coingecko