Recension av CAMP-B – Johan Bynélius

Ta några av de mest offentligt accepterade ”sanningar” om att spara i aktier – kritisera dem och bevisa varför de är felaktiga. Det är inte helt lätt men något som Johan Bynélius vågar sig på i boken ”Camp-B”. Med ett enkelt och personligt språk lyckas Johan förmedla ett viktigt budskap när det kommer till investeringar. Ett budskap jag absolut tar med mig inför framtiden.

Boken kan köpas här– (reklamlänk)

Hur byggs en framgångsrik aktieportfölj? De flesta experter verkar vara eniga om några gyllene regler.

  1. Ha indexfonder
  2. Sök låga avgifter
  3. Kombinera aktier med räntor
  4. Bygg en portfölj med utdelningsaktier
  5. Sharpkvot är ett bra riskverktyg

Eller precis tvärtom…

Ovan nämns fem av de ”sanningar” som Johan Bynélius starkt ifrågasätter. För alla dessa punkter handlar om att minska risken. Det är visserligen inte fel med riskmedvetenhet men många har mer fokus på att få ner risken – än att få upp avkastningen.

Indexfonder är inte sunt förnuft

Johan vänder på resonemanget. Hela innehavet är i aktier, alltid. Hans företag tar ut högre avgifter – och levererar högre avkastning. Räntepapper är uppenbarligen bannlysta och företag som ger hög utdelning ratas då dessa pengar istället skulle kunnat användas till expansion. Att Amazon nämns som en favorit flera gånger i boken är alltså inte helt oväntat.

”Vad är min syn på risk? Många definierar det som kurssvängningar och volatilitet. Men det tycker inte jag. Min syn är att risk är ”risken för dig att gå miste om köpkraft under den tid du investerar (eller i värsta fall inte investerar alls.)

Betyder det att hans investeringsstrategi har hög risk? Inte alls. Men genom att investera riktigt långsiktigt spelar volatiliteten ingen roll. I alla fall inte så länge det är sunda företag med god ledning och en affärsidé som håller över en längre tid.

”Satsa långsiktigt på företag som redan har dokumentet sin förmåga att växa och utvecklas med god lönsamhet”

Många gånger känns det han säger väldigt uppenbart och genom att ha ett underbyggt resonemang är det svårt att inte hålla med. Samtidigt är det nog många läsare som ibland behöver stanna upp och tänka efter vad Johan egentligen menar. Men det handlar inte om någon oförmåga att förmedla sitt budskap utan tiden det tar att faktiskt ifrågasätta en vedertagen sanning.

Steg för steg går han igenom sin placeringsstrategi, som förkortas CAMP-B, och förklarar på ett enkelt sätt hur han själv anser att företag bör värderas. I ett omdöme om boken skriver Urban Jansson (f.d vd för Ratos) att författaren lyckas ”med sin strategi att genomskåda aktiemarknadens kortsiktighet och flockmentalitet”. En mening som sammanfattar boken mer än väl.

Du är din värsta fiende

Utöver en grundlig genomgång av hans placeringsstrategi levereras två mycket intressanta kapitel inom börspsykologi och långsiktighet. Kortfattat så är vi själva våra värsta fiender när det gäller investeringar. Jag är den första att skriva under på det…

Kortsiktiga och känslomässiga beslut, inte sällan påverkade av så kallade experter, leder allt för ofta till en betydligt sämre avkastning än om den lite svårare strategin ”köp och håll” hade valts. Det svåraste för många – är att inte göra något alls.  Men det har i flera studier bevisat sig vara sig bästa beslutet. Detta i alla fall om portföljer består av sunda företag, oavsett P/E-tal eller experternas negativa riktkurser.

Personligt – eller marknadsföring?

Personligen ser jag två tydliga styrkor i boken. För det första är Johan väldigt personlig och förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur han ser på investeringar. Det är inte P/E-tal, direktavkastning eller begrepp inom teknisk analys som används utan snarare bondförnuft och kritiskt tänkande.

Det känns absolut inte som att författaren har tagit på sig kavajen, dragit åt slipsen och skrivit boken på sitt fina kontor på Östermalm för att berätta för oss småsparare att vi aldrig kommer förstå aktier. Här möter han både nybörjare och proffs.

Det handlar främst om att förstå att de som säljer fonder, aktier och andra värdepapper tjänar på att du inte förstår – då kan de ta bättre betalt utan att leverera något tillbaka.

Den andra styrkan är hans kritiska röst mot en finansvärld som allt för länge tjänat enorma summor på att…..inte gör mycket alls. Det är befriande att höra en röst som inte klappar finanseliten medhårs och säger samma sak som alla andra.

Den enda kritik som kan föras fram är att boken ibland känns som en lång marknadsföring för hans företag inom kapitalförvaltning. Men det kan jag ändå gå med på. Den som sticker ut hakan och vågar ifrågasätta invanda mönster är de som skapar förändring på marknaden. Förhoppningsvis kan kapitalförvaltning bli lika personlig och enkel som hans bok. Det är enda vägen framåt för att fler ska förstå vikten av sunda investeringar – istället för att förlita sig på lån och sparkonton.

Boken kan köpas här– (reklamlänk)

PS: Kryptoaspekten

Eftersom det här är en kryptoblogg så måste jag flika in kryptoaspekten i boken. För krypto nämns, om än inte fota.

Johan nämner kryptovalutor ytterst sällan och när så sker håller jag inte med honom. Detta eftersom kryptovalutor placeras under improduktiva tillgångar tillsammans med guld, konst, juveler och råvaror. Med andra ord tillgångar som inte skapar ett ytterligare värde. Det krävs att någon vill betala mer än dig för att du ska göra vinst.

Det kan ställas mot aktier där företagen tillför värde till aktien vilket gör att priset motiveras till en högre nivå.

Skillnaden är att guld, konst, juveler och råvaror är statiska. Lägg en liter olja en burk och det kommer vara en liter olja år efter år. Tillgången skapar inte mervärde. Men att säga att en kryptovaluta är statisk känns konservativt. Ett exempel är Ether, världens nästa största kryptovaluta, som används på Ethereum. Ett nätverk som uppdaterades 2020 till Ethereum 2.0 och där tusentals olika dAppar och tjänster är aktiva. Nätverket utvecklas, tjänsterna blir fler och därmed tillförs ett värde. Så är det på någon punkt jag inte håller med Johan så är det här.

Samtidigt – det är ungefär två rader om kryptovalutor i boken. En bok som handlar om aktier. Så någon kritik kan jag knappast komma med.