Kryptokrona – En egen nordisk kryptovaluta

Kan kryptovalutan ”Kryptokrona” bli ett komplement till E-kronan, en valuta som används över större delen av Norden eller är det bara ett hobbyprojekt som kommer förbli det? De får framtiden utvisa men oavsett är det ett intressant projekt.

Kryptokrona är en kryptovaluta som skapats här i Sverige och anges vara ”en nordisk kryptovaluta”. Den är nordisk på så sätt hemsidan är på svenska och supporten är på svenska på Discord. Däremot kan självklart vem om helst genomföra mining och äga dessa coins.

Kom igång med mining

Jag gillar enkla guider som tydligt visar hur man kommer igång med mining. Allt för många kryptovalutor är så krångliga att jag backat redan efter ett par minuter. Här är det däremot väldigt enkelt och det är uppskattat. Självklart behöver man inte köra mining utan kan äga denna valuta i en wallet. Men varför inte få lite extra coins när datorn ändå är igång på nätterna…

Värde?

På hemsidan framgår inget värde, det på grund av att handel med valutan inte har påbörjats. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på att valutan är relativt ny. Lanseringen var i april i år.  Som med alla nya valutor är den en chansning att lägga ner tid eller pengar på projektet. Det kan vara bortkastad tid – eller så kan det vara något som mångdubblas i värde framöver…

Bygger på Turtlecoin

Kryptokronan bygger på Turtlecoin (som bygger på Bytecoin) och har därmed samma grund som Monero. Detta betyder att överföringar mellan två parter är anonymt: inte ens en mottagare kan se vem som skickat in pengar! Detta kan ställas i kontrast till Bitcoin, där alla saldon och transaktioner är öppna för allmänheten.

Då kan man ställa sig frågan om det är lämpligt att bygga framtidens överföringar på ett system där den du handlar med kan se vad du har för saldo i din plånbok.

Vidare lever vi en kultur som rör sig ifrån kontanter. ”Vem bryr sig?” frågar gemene man, men det finns en hel del värde i kontanter. De kan  exempelvis inte spåras, du behöver inte heller lita på en bank att ta hand om dem och ingen korrupt myndighet kan ta dem ifrån dig (så länge du har gömt dem väl).

Dessa egenskaper har också Kryptokronan. Sammanfattningsvis kan man säga att kryptokronan är digitala, anonyma kontanter – något som absolut behövs i framtidens ekonomi, inte minst nu när data har blivit en större marknad än olja.. Ja, din personliga data.

Kryptokronan utvecklades i Sverige och lanserades så sent som 2:a april 2019. På hemsidan framgår att den lanserades ”som ett svar på Riksbankens E-krona”. Till skillnad mot E-kronan är Kryptokronan decentraliserad vilket är lite av grundstommen i kryptovalutor (även om det finns flera som är uppbyggde mot centralisering).

Totalt finns det 1 000 000 000 000 coins vilka fördelas via Proof of Work (likt exempelvis Monero och Bitcoin). Genom att bidra med datorkraft via mining räknas algoritmer ut som driver nätverket framåt samtidigt som coins ges till de som utför denna mining.

Wallet

Via hemsidan kan en wallet laddas hem till Linux, Windows och MacOS. Någon online-wallet eller app finns inte dagsläget men kommer snart att introduceras enligt utvecklarna av projektet.

Fler tjänster i framtiden

Många förknippar kryptovalutor enbart som ett betalningsmedel men med blockkedja öppnas betydligt fler möjligheter än så. En bra jämförelse är att blockkedjan är som en bok, som alla kan skriva i, och läsa ur – men inte ändra eller ta bort något.

Detta möjliggör ”digital runskrift”, det vill säga skrift som håller så länge som någon har kvar blockkedjan. Detta kan uttnyttjas för att skapa sociala medier utan mellanhanden som säljer dina personuppgifter till alla företag som ber om det och som dessutom inte kan censureras eller tas ned.

Utvecklarna av kryptokronan har planer på att lansera en meddelandetjänst vid namn Hugin Messenger, samt att skapa ett voteringssystem för bland annat politiska frågor. Det är när nya tjänster lanseras som detta projekt kan bli riktigt intressant.

Det finns mängder av kryptovalutor som erbjuder anonym och snabb överföring. Vad är då unikt med Kryptokronan?

För det första är hemsidan på svenska i likhet med supporten via Discord. Ett mycket stort plus för oss som inte är helt bekväma med engelskan. För det andra är det ett helt nytt projekt som gör att man kan bidra med nya idéer och tankar som kan implementeras i projektet.

Hur de olika tjänster som är tänkta att byggas på blockkedjan kan förändra valutans utveckling och popularitet blir även intressant att se.

Om man tittar på valutors historia, så har en valuta ofta använts inom ett begränsat geografiskt område. I Sverige har vi haft riksdaler, kronor och ören. I Tyskland har dom haft mark, i England pund etc. Varför ska det vara annorlunda med framtidens valutor? Bitcoin är redan belastat med för mycket transaktioner, och om alla världens  betalningar ska ligga på samma blockkedja kommer den att bli ohanterligt stor!

Genom att fokusera en valuta på det geografiska och kulturella området kring Skandinavien, så kan man lösa en del av skalningsproblemen som andra projekt inte har svar på.

Det finns andra liknande ”lokala” kryptovalutor, så som islands Auroracoin, Cypruscoin, mfl, så konceptet är knappast nytt. Men kanske är det en glimt av en framtid med lokala kryptovalutor?

Kommer jag att investera?

Ja. Tror jag att den kommer få ett värde framöver? Ja men knappast så jag tjänar mycket på det. Men det absolut bästa sättet att lära sig något nytt är att testa det. Det är min grundidé inom krypto. Jag blir väldigt rik – på kunskap. Så jag kommer köpa ett gäng coins från en vän och sedan följa denna utveckling.

Samtidigt måste de bygga vidare på konceptet för att tillföra ett värde. Detta i likhet med alla kryptoprojekt. De står och faller med teamet som driver det framåt.

Komma i kontakt med grundarna?

Besök deras Discord här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *