Earn and learn – Lär dig och tjäna krypto på samma gång

Earn and Learn, som finns på kryptohandelsplatser som Binance och Coinbase, är ett koncept där du kan tjäna krypto på att utbilda dig om olika valutor. Kurserna är ofta korta och koncista och handlar inte sällan om en ny token eller chain.

När du har slutfört en kurs så får du en belöning, som kan ligga runt motsvarande 3 – 4 USD i den valuta som kursen handlar om.

Coinbase Earn

Coinbase är en av de största handelsplatserna för krypto idag. Deras Earn and Learn-program kommer du åt genom att först skapa ett konto (om du inte redan har det) och sedan klicka på ”Learning Rewards” i menyn till vänster.

earn and learn

Urvalet av kurser att välja mellan uppdateras regelbundet. I skrivande stund finns det fem kurser att välja mellan. Fyra av dem ger krypto motsvarande 3 USD, medan en ger 4 USD.

earn learn 2

Notera att en kurs består av flera mindre delmoment, och att du får pengar för var och en av delmomenten. Om du tappar intresset för en valuta efter en eller två frågor kan du alltså hämta ut din Learning Reward utan att behöva slutföra hela kursen.

Till Coinbase

Binance

Binance är världens största kryptobörs och har, precis som Coinbase, ett Earn and Learn-program. Det kallas för Binance Academy och du hittar det här. Till skillnad från Coinbase, som ofta har ett interaktivt frågeformulär, är det ofta videos och sedan ett frågeformulär på Binance Academy.

earn learn binance

Det finns även något som heter Reward Center, där du kan claima olika kuponger. Det hittas i menyn till vänster när du har loggat in. Kupongerna får du som så kallade activity rewards och är alltså inte samma upplägg som Academy, där du tjänar krypto på att lära dig.

earn binance learn

Till Binance

Eget exempel – Värde på 10 000 kronor !

På hösten 2020 hade CoinmarketCap en kampanj där varje person fick 200 SAND. Det var då inte mer än ca 20 kronor. Därefter ökade kursen kraftigt och stod som högst på 7,5 USD. Det innebar att mina coins var värda över 15000 SEK. Men sedan dess har kursen gått ner…. Nedan visar jag akutell kurs på SAND så du ser hur mycket det är idag.

 

Andra plattformar med Earn and Learn-program

Coinbase och Binance är bland de största och mest kända börserna i världen. Det finns dock fler plattformar där du kan lära dig om krypto och tjäna pengar samtidigt. Till exempel:

  • Bitdegree är dedikerat just till att utbilda om krypto. Rewards i deras program LearnDrops består av bland annat krypto och NFT-certifikat.

Gå till BitDegree.

  • Cake DeFi. Cake DeFi är en plattform som gör det möjligt för användare att tjäna en passiv inkomst genom så kallad staking. Här finns också möjlighet att tjäna små krypto-rewards genom programmet Learn & Earn.

Gå till Cake DeFi.

  • CoinMarketCap är en webbplats som gör det enklare att hålla koll på kryptopriser. Antalet aktiva kurser med reward är inte lika många som på till exempel Coinbase eller Binance. Om du bara vill lära dig kan du dock titta på deras gamla kurser, som dock inte ger någon belöning.

Gå till CoinMarketCap.

  • Phemex är en handelsplattform likt Coinbase och Binance. Här finns flera videos och quiz du kan lära dig av. Många av frågorna handlar om Phemex som plattform och om hu du använder den.

Gå till Phemex.

 

FAQ

Hur mycket kan man tjäna?

Det är svårt att säga, eftersom det kan variera så mycket. Om du spenderar tid på att göra alla Earn and Learn på de olika plattformarna kan du till slut få ihop en ansenlig summa. Om valutorna i sig sedan går bra och ökar i pris finns potential till stora pengar. Det kan givetvis också gå tvärtom – valutorna kan ju sjunka i värde också. En tröst kan då vara att du ändå har lärt dig något, och att du inte har investerat några av dina pengar – bara lite av din tid. På så sätt är det svårt att ”förlora” på Earn and Learn.

Skattar jag på Earn and learn-pengar?

Enligt flera deklarationstjänster ska detta klassas som inkomst av tjänst. Se exempelvis Koinly eller Monetax

Vilka valutor kan jag få med Earn and Learn?

Det varierar och beror på vilka aktörer de olika plattformarna samarbetar med. Ofta handlar det om lite mindre och okända valutor. Kom ihåg att du kan byta valutorna mot den du vill investera mest i, exempelvis Bitcoin eller Ethereum.

Hur lång tid tar det att få belöningen?

Det varierar mellan olika plattformar. Ofta sker det inom ett par timmar. Om du inte kan se att du har fått belöningen, är det en god idé att kontakta plattformens support.