Belåna Bitcoin – Så fungerar Celsius

Celsius har ansökt om företagsrekonstruktion coh stängt av all verksamhet så länge. Har du tur får du pengar tillbaka…. Ta det försiktigt och kom ihåg – Not your keys….

Att belåna Bitcoin, eller andra kryptovalutor, kan göras både för att tjäna pengar på förväntad uppgång eller nedgång inom kryptovärlden. Själv har jag både använt DAI via Coinbase för att låna samt Celsius för att låna ut. Men hur fungerar det?

Få ränta på Hodl

Personligen är jag inte så stor ”gambler” att jag vill belåna mina kryptovalutor. Men jag har testat att belåna ether mest för att prova på tjänsten. Jag står däremot oftare på andra sidan – dvs är den som lånar ut pengar och får ränta. Det gör jag via tjänsten Celsius.

Istället för att mina coins ska ligga på en ledger och ge 0 i ränta så lägger jag dem på mitt konto hos Celsius och får ränta per vecka. Att välja mellan 0 och 5 – 10 % känns som en no brainer…

Som en digital pantbank för kryptovalutor

Det alla dessa räntebärande tjänster har gemensamt är att de fungerar som en digital pantbank för kryptovalutor. Delvis kan tjänsten och dess fördelar liknas med fördelarna med en vanlig pantbank.

  • Lämna in en värdesak som pant
  • Få en summa som motsvarar en del av värdet på panten
  • Betala tillbaka lånet i tid – eller förlora panten
  • Du kan aldrig bli skyldig mer eller dras till Kronofogden

På samma sätt fungerar Celsius, SALT Lending och andra belåningstjänster inom kryptovalutor.

  • Lämna in kryptovalutor som pant
  • Få en summa som motsvarar en del av värdet på dessa valutor. Ju mindre belåningsgrad desto bättre ränta kan ges
  • Betala tillbaka lånet i tid – eller förlora panten
  • Du kan aldrig bli skyldig mer eller dras till Kronofogden

Det ska däremot bara ses som en förenklad förklaring då det finns fundamentala skillnader mellan dessa låneformer.

Värdet kan ändras – och därmed belåningsgraden

Om du belånar 10000 USD i Bitcoin och tar ut 1000 USD i USD-C har du en belåningsgrad på 10 %. Men två dagar senare rasar värdet i Bitcoin med 20 % och belåningsgraden blir 12,5 %.

Belåningsgraden kan alltså ändras under löptiden och går den över en viss summa behöver du antingen sätta in mer säkerhet eller avbetala delar av lånet. I annat fall följs inte avtalet och den säkerhet du använder kan säljas av automatiskt för att lånet ska kunna återbetalas.

Låna eller spara?

Jag väljer att enbart spara via Celsius. Orsaken är att de har hög gräns för att låna. Jag tror att lägsta summan är 1000 USD och eftersom de kräver låg belåningsgrad måste jag ha minst 5000 USD för att ens tänka tanken att belåna dem.

Däremot älskar jag tjänsten utifrån den fina ränta som jag kan få. Räntan är marknadsmässig och sätts alltså utifrån vad andra är beredda att betala – men även inneboende stake-reward i vissa coins. Det kan alltså se sjukt högt ut med en ränta på över 15 % men hade jag haft samma coins i dess egen wallet kanske det gett 14 % i deras egen valuta.

Varför belåna?

Vill du handla kryptovalutor med hävstång? Då är belåning vägen framåt.

Du har 100 000 kr i Bitcoin och belånar detta för att få 20 000 kr i USDC. Det betyder att du kommer att behöva betala tillbaka exakt 20 000 kr i USD. Dessa används för att köpa Bitcoin och efter att kursen gått upp 5 % säljer du innehavet. Du har nu 21 000 kr i USD. Summan används för att återbetala lånet samt den årliga räntekostnaden på ca 8 %. Men eftersom du bara haft lånet i 1 – 2 månader blir kostnaden inte så hög.

Medan dina Bitcoin i Celsius har växt i värde har du ökat värdet ytterligare någon procent genom denna belåning.

 

Ladda hem appen – Börja få ränta på dina kryptovalutor – Eller låna till en riktigt bra kryptoränta

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *