Att uppnå lönsamhet med kryptovalutor – Bokrecension

Att Marcus de Maria har lång erfarenhet av investeringar inom både aktier och kryptovalutor är det ingen tvekan om. Det visar han tydligt med denna bok där målet är att förmedla hur du får lönsamhet i dina investeringar i kryptovalutor. Men han bjuder även på mycket mer än bara investeringsstrategier. Efter att ha läst tre svenska böcker om krypto ger jag denna överlägset bäst betyg.

Egentligen är inte ”Att uppnå lönsamhet med kryptovalutor” en bok – utan ett studiematerial. För det första finns den inte i bokform utan kan bara laddas hem i PDF-format via deras hemsida. För det andra är den skriven mer som ett utbildningsmaterial än som en lättläst bok för allmänheten. Det är också en stark fördel då det blir lättare att följa med i kapitelindelning och struktur. Målet är ju trots allt att vi som läsare ska bli bättre investerare – vilket tydligt är bokens röda tråd.

Personligt utbildningsmaterial

Ibland är språket faktabaserat och instruerande men kan snabbt växla över till att bli mer personligt med kluriga metaforer. Hans personliga touch, där han delar med sig av sina investeringsstrategier, ger boken den krydda som behövs för att ”lufta upp” texten. För ibland kan det bli svårt att hänga med. Inte för att det är krångligt skrivet eller att han använder svåra ord – utan att för att man själv måste ifrågasätta paradigm.

Det är inte helt lätt för mig att smälta att kryptovalutor är säkrare och stabilare än fiat när jag i närmare 40 år förlitat mig på bankerna, sett kortbetalning som det säkraste alternativet och ansett att digitala pengar bara är ”låtsaspengar”.

Men det är detta paradigmskifte som de Maria belyser. Ett skifte är på gång som skakar om hela den ekonomiska strukturen. Kan vi se Bitcoin som en världsvaluta i framtiden? Som ett digitalt guld? Han är helt övertygad om att kryptovalutor har en framtid och genom att investera tidigt finns möjligheterna till de stora avkastningarna.

Investeringsråd som alla kan följa

I boken går de Maria bland annat igenom vad kryptovalutor är, vilka problem dessa löser, vilka olika vägar man kan tjäna pengar på dem och hur handel sker på ett säkert sätt.

För honom är kryptovalutor (och inte minst blockkedja) framtiden. Frågan är inte om de kommer att integreras i samhället – utan när. Ändå är det förhållandevis få i världen som äger krypto. Även om mycket har hänt sedan boken skrevs i mitten av 2017 så står den stora massan fortfarande utanför utvecklingen. Därmed innebär en investering att man är ”bland de första”.

”Majoriteten av världens befolkning har inte ens hört om kryptovalutor och ännu mindre om blockkedjan, vilket betyder att värdet kommer att öka när de blir vanligare”

Investeringsråden är generella och kan därmed tillämpas oavsett om du precis börjat köpa dina första Bitcoins eller om du investerat under lång tid. Att förstå riskerna, hitta strategier och stenhårt hålla sig till dessa samt främst välja kryptovalutor som är ”stabila” (om det ordet kan användas i sammanhanget)

”Istället för att använda så många indikatorer som möjligt är det bästa du kan göra att hålla det enkelt”

Det är lätt att känna igen investeringsråden från ”aktieproffs”. Ha en basportfölj med investeringar som du tror på, behåll dem under lång tid och krydda med enbart ett par procent i högrisk.

Delarna i boken kring hans egna investeringsstrategier är en av bokens stora fördelar. Istället för avancerade tekniska analyser (vilket det finns gott om i andra böcker) så handlar det om långsiktig investering och enkel strategi. Det kan låta enkelt – men det är inte helt lätt att hålla sig till en strategi när kurserna åker bergochdalbana.

”Allt du behöver n är en strategi….Att inte följa en strategi är det största misstaget av alla”

En bas att stå på – men kanske inte för nybörjaren

Har du fortfarande inte köpt dina första kryptovalutor så rekommenderas inte denna bok. För även om de Maria förklarar mycket enkelt och tydligt om olika vägar till kryptomarknaden så finns så pass många begrepp att det kan bli svårt att hänga med. Det är nog inte heller dig som de Maria vänder sig till med sin bok. Fortsätt att köpa och sälja krypto på Coinbase till att du känner dig trygg med att ta nästa steg. Det är då som boken fyller en viktig funktion. Det är när nästa steg tas som du kan falla i de största fallgroparna – men även tjäna de största vinsterna.

Jag köpte mina första kryptovalutor i oktober 2017. Bara några veckor före den enorma rushen uppåt – och dess efterföljande störtdykning. Önskar att jag haft denna bok tillgänglig redan då. Jag kanske inte hade agerat annorlunda men jag hade i alla fall haft en tydlig strategi. För att inte ha en strategi är det största misstaget av alla säger de Maria. Jag håller med.

Anmälan till ett gratis seminarie kan genomföras här

Boken kan laddas hem här

(Inlägget innehåller annonslänkar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *