Trine – Investera i solenergi med hög ränta

Gröna obligationer är samlingsnamnet på ränteinvesteringar som är öronmärkta för någon typ av miljöprojekt.  Trine är en plattform för gröna obligationer, närmare bestämt går pengarna till olika projekt inom solenergi. Där kan du som investerare hitta en mängd olika solenergiprojekt från flera delar av världen.

Solobligationer med en snittränta på 7,7%

Trine erbjuder investeringar framför allt för installation av solceller och varje projekt har sina egna unika villkor kring löptid och räntenivåer. Ytterligare en sak som varierar är om du får ränta utbetalad varje månad, kvartal eller år, så kallad kupongränta eller om du får en ränteutbetalning tillsammans med investerat kapital när löptiden gått ut. Den avkastning och därmed ränta du får är olika för varje projekt men Trine uppger själva på sin hemsida att snitträntan ligger på 7,7%.

Investerar i lån till solceller

Företag som arbetar med att installera solceller kan ansöka om finansiering för sina projekt genom Trines plattform. Eftersom en solcellsinstallation kostar en hel del pengar är det många, framför allt i utvecklingsländer, som inte har råd att skaffa solenergi. Av den anledningen har ett koncept som kallas för ”energy contracting” utvecklats.

Det innebär i regel att solcellsföretaget står för installationskostnaden i utbyte mot att kunden köper all el anläggningen producerar. Kontrakten löper ofta över lång tid, vanligen 15-20 år, och ger användaren marknadspriset på el i landet plus eller minus några procentenheter.

Elpriserna styr lämpligheten för projekt

Modellen med energy contracting är vanlig i länder med höga elpriser. Kina har exempelvis i snitt tre gånger så höga elpriser som i Sverige vilket skapar ett gynnsamt klimat för solcellsanläggningar som finansiell investering.

LÄS MER PÅ TRINE.COM

Crowdfunding av solenergiprojekt

Företag som vill använda den här modellen och samtidigt vill få finansiering från privata sparare, genom crowdfunding, kan ansöka om att lägga upp sina projekt på Trines hemsida. De får dels fylla i en låneansökan men också genomgå en due diligence, alltså en företagsbesiktning, av sin verksamhet och det projekt de söker finansiering för.

Processen tar cirka två veckor och om företaget blir godkända kan de sen lansera sitt projekt på plattformen.Du som investerare betalar inga avgifter när du investerar i projekt hos Trine utan de kostnaderna står solcellsföretagen för.

Risker med att investera via Trine

Precis som med alla investeringar är det klokt att följa den gamla regeln att ”inte lägga alla ägg i samma korg”. Väljer du att investera i ett projekt med hög ränta har du också en högre risk att förlora dina pengar. Även om räntan är låg innebär det alltid en risk att projektet misslyckas och att du förlorar pengar.

Minsta investeringen är €25 per projekt vilket gör att redan med ett så lågt belopp som 2.500 kr kan du sprida riskerna på nästan 10 olika projekt.

Så här gör du för att investera genom Trine

För att börja investera genom Trine ska du följa de här stegen:

  1. Besök trine.com och öppna ett konto, du godkänner och signerar med Bank-id.
  2. För över pengar, antingen en engångssumma eller starta ett månadssparande
  3. Läs in dig på de aktuella projekten och välj ut dina favoriter
  4. Investera!

I inloggat läge hos Trine kan du följa dina projekt och den ränta du får som avkastning. Du väljer själv om du ska ta ut pengarna efter varje projekt eller om du ska återinvestera för att nyttja ränta-på-ränta effekten.

LÄS MER PÅ TRINE.COM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *