Retirement Plan B – Mina tankar

Kort intro (del 1 är på 20 min)

För ett par år sedan läste jag ”Vad är Pengar” av den före detta SvD krönikören Andres Cervenka. Boken publicerades första gången 2012 och nämner aldrig varken Bitcoin eller kryptovalutor.

Det intressanta är att den svidande kritik som han framför mot bankväsendet och möjligheten att ”skapa pengar av luft” samt en ekonomi som bygger på skulder är mycket lika det resonemang som lyfts fram i ”Retirement Plan B”.  Det stora skillnaden är att Cervenka gör det stillsamt och ironiskt med svenskt lugn medan Retirement Plan B presenteras med trumpeter, fioler och amerikansk armageddonmusik.

Det är alltså inte nya tankegångar som presenteras i videon. Det har nämnts i ekonomitidningar, bloggar, nyheter och forum. Det är ingen nyhet att dagens ekonomi balanserar på ett tveeggat svärd. Att det kommer en kraftig lågkonjunktur är uppenbart – frågan är bara när, hur och hur djupt den går.

Som jag uppfattar Retirement Plan B kommer depressionen fortare än många tror – och blir djupare än vad många befarat. En uppblåst ballong måste till slut spricka.

Men aktiemarknaden går ju bra…eller? Kanske beror det enbart på den konstgjorda andning som skapats med extremt låga räntor (finns inget alternativ att investera i) samt möjligheter för stater att skapa money-on-demand. Det går visserligen att skapa pengar, men inte att skapa värde, ur luft.

Retirement Plan utgår från att kraschen kommer – men kan inte med säkerhet säga var. Så hur kan investeringar ske så att värdet bevaras och ökar, oavsett hur marknaden förändas? Oavsett om det är en bankkrasch, bostadskris eller valutakrasch som väntar runt hörnet.

Hur skapas värde under den stora depressionen som slår världsekonomin under 2020-talet?

 Bubbla, Pyspunka eller Krasch?

Är Retirement Plan ännu en stor domedagsprofet som bara vill sälja på oss kurser, böcker och investeringsförslag? Eller har han rätt? Jag tror både och.

Det är inte sällan som ytterligheter presenteras när lösningar ska hittas på komplexa problem. I det här fallet presenteras en framtid där ekonomin näst intill kollapsar – inom 10 år.

Att konjunkturen kommer gå ner vet alla. Allt går i cykler. Men kommer det bli en krasch likt IT-bubblan, lite pyspunka med en långvarig och seg nedgång eller en fundamental ekonomisk krasch som pressar fram ett annat ekonomiskt system. Jag tror både och.

Att däremot hoppas på det bästa men planera för det värsta kan ännu en gång vara en god väg framåt. Det är också vad grundtanken med Retirement Plan är.