Avanza Bull x2 – Gav inte dubbel kursutveckling

För ett par veckor sedan startade några kompisar och jag en ”Bitcoin-fond” Vi investerade tillsammans i Avanza Bull X2 – en investering som gav mer kunskap än pengar…

Avanza Bull BTCNGRP X2 har hävståg och förväntas följa kursen på BTC med dubbel verkan. Går kursen upp 2% så ska alltså denna aktie gå upp 4%. Vi köpte vid två olika tillfällen. När kursen var 10 800 USD räknade jag ut att fonden borde gått upp 4-6 %. Men inte alls. Vad var det som hände?

Bägge gångerna köpte jag till marknadskurs (lägsta säljkurs). Det brukar jag göra när jag köper kryptovalutor och aktier. Gillar inte att lägga köporder under nivån för att hoppas på en dipp. Men för att inte köpa till dålig kurs krävs det stor omsättning i det värdepappret. Med låg omsättning kan det vara mycket stora skillnader på de köpordrar som ligger inne.

Kolla på bilden ovan. 2500 köpordrar på 13,68 och 37 på 15.00. Skulle någon köpa dessa 2500 aktierna skulle alltså nästa köpnivå finnas på 15. Detta även om värdet på BTC inte rört sig en gnutta…

Vi köpte certifikat med ett medelvärde på BTC kring 10 300. När kursen var 10 800 räknade jag med en värdeökning på certifikatet via Avanza – men inte. Till stor sannolikhet har jag köpt när det var ovanligt stor spread.

Så det handlar inte bara om att köpa vid rätt tillfälle – det handlar om att köpa ett certifikat med stor omsättning också. I annat fall är det inte alls säkert att värdet följer BTC-kursen. Det kan jämföras mot när jag köpte cfd via Etoro där kursen slaviskt följde BTC-kursen.

Jämför bilden ovan mot certifikatet BTC XBT nedan. Här är det betydligt tätare och jämnare ordrar.

 

  • Logga in med Bank-ID
  • Certifikat
  • Kan handlas inom ISK
  • Enklaste vägen
Till Avanza

  • Gratis betalkort med tillhörande app
  • Växla via appen
  • Extremt enkelt
Till Revolut

Till Coinbase