Koinly Recension – Fördelar och nackdelar

Förra året använde jag Deklira men efter att de lagt ner sin verksamhet har jag nu testat Koinly. I min recension ska jag försöka visa deras fördelar – och nackdelar. Är det en bra tjänst för att deklarera kryptovalutor?

Koinly är internationell tjänst som trackar värdet på innehavet och sedan underlättar för att skapa K4-blankett. Jag gillar upplägget då jag både kan följa hur mina investeringar ändras i värde och få hjälpen med deklarationen. Det är en av de punkter som skiljer mot liknande tjänster i Sverige.

Så här genomförde jag min deklaration – och dessa slutsatser drar jag om Koinly…

Till Koinly

Automatisk import av transaktioner

Första steget är att importera alla transaktioner från exchanges, wallets och blockchains. Det är riktigt smidigt att tracking kan gå automatiskt bara jag anger min publika nyckel till min Ledger så spåras alla transaktioner. Via API spåras transaktionerna från Bitpanda, Coinbase och andra exchanges som jag använt under åren.

Autosynk vid överföring

En klar fördel är autosynkningen. Skickar jag 1 ETH från Bitpanda till min Ledger så kommer dessa automatiskt kopplas samman. Istället för en exporttransaktion och en importtransaktion så visas enbart en transfer. Absolut smidigt eftersom det då inte räknas ut någon vinst/förlust.

MEN…kontrollera att det stämmer med saldo

Efter att jag autosynkat alla exchanges och wallets såg saldot lite väl högt ut. Jag kontrollerade då vad Koinly sa att jag skulle ha på varje wallet och såg felet. Jag hade, enligt dem, 30 000 kr på Bitpanda. (hade visserligen varit trevligt).  De andra stämde bra.

Så – tog bort autosynk från Bitpanda. Exporterade alla transaktioner via CSV-fil och importerade den sedan till Koinly. Då stämde allt.

Så mitt tips är att kolla av saldon efter varje autosynk!

ICO och andra manuella transaktioner

Andra steget blev att kontrollera att alla transaktioner verkligen stämde. För mig tog det närmare två timmar – men det var inte Koinlys fel. Så länge som handel sker på en exchange så blir transaktionerna och eventuella kapitalvinster tydliga. Men en hel del transaktioner var jag tvungen att själv notera gällande krypto, datum och värde. Ex:

  • Förde över BTC från Bitpanda – via Blocktrades – till Steem.

(Blev noterat som sälj av BTC men av förklarliga skäl inte köp av Steem)

  • Förde över ETH till en ICO och fick krypto en månad senare

(Koinly kan inte se kopplingen – vilket är självklart)

  • BTC som en vän skickade till min ledger för förvaring och som jag senare skickade tillbak

(Blev noterat som köp och sälj)

 

Det är alltså viktigt att gå igenom varje transaktion (jag hade 500 st) och kolla att de stämmer. Dator och automatisering är bra – men det krävs även ett mänskligt öga.

Till K4-blankett för deklaration

För mig tog det ca tre timmar att få till alla transaktioner. Två och en halv timme av dessa gick till att mata in köp av steem, ta bort transaktioner som inte ska innefattas av skatteuträkningen osv. Men sen var jag klar !

Att exportera K4 var extremt enkelt. Det jag saknar är att det i dagsläget inte går att se uträknat genomsnittsbelopp. Men enligt kundtjänst ska det komma om några månader. Inget som behövs för att kunna deklarera men intressant för fortsatt investering.

Fördelar med Koinly

  • ALLT på samma ställe

Jag gillar att tracking, deklaration och överblick över mitt innehav finns på samma ställe. Klockrent!

  • Autoimport

Via API sker autoimport från flera exchanges. Eftersom informationen hämtas hem löpande behöver jag inte göra något för att det ska synas på Koinly. Efter nästa trade på Binance – så finns transaktionen direkt hos Koinly. Lysande!

  • Kan även tracka Celsius och Jaxx

Celsius är min favorittjänst inom krypto. Jag tar del av värdeökningen OCH får ränta på pengarna. Via api kan Koinly se alla transaktioner direkt.

 

Nackdelar med Koinly

  • På engelska

Visst, jag kan läsa engelska men hade absolut valt en tjänst på svenska hellre.

  • Guider saknas vid svårare transaktioner

Det finns guider. Men jag skulle önska bilder eller allra helst video. Vissa guider är bra – andra för tunna och utan tydliga bilder.

  • Celsius …höjde priset

Ett baskonto räcker för dig med max 300 transaktioner. Jag handlar inte ofta så det skulle räcka – trodde jag. Men API mot Celsius tog hem alla transaktioner från dem. De ger ränta en gång i veckan på samtliga kryptovalutor jag har. Det blir MÅNGA transaktioner. Så plötsligt var jag tvungen att betala det dubbla för att få en snygg K4-blankett. Kändes lite surt.

  • Går inte att betala med krypto

En kryptotjänst som kräver kortbetalning 😊 Men de är inte ensamma om det…

Till Koinly