Årets ”hemska” deklaration är klar – En test av Deklira

 

OBS – Deklira har lagt ner sin kryptoverksamhet

Använd istället Monetax – som även kan importera filer från Deklira

Förra året var det ungefär 3000 personer som deklarerade handel med kryptovalutor. Alla som är lite insatt inser att det betyder att tusentals valde att inte deklarerar denna handel. Orsakerna är säkert många men jag kan inte annat än hålla med dem som säger att det är ”för krångligt”.  För i år tog det en väldig tid – även om jag testade deklarationstjänsten Deklira för första gången.

Enkelt – ja om du bara köper mot fiat

Det är inte speciellt svårt att räkna ut omkostnadsbelopp, genomsnittkostnad m.m. så länge som man bara köper och säljer krypto mot fiat. Då blir det exakt som om du köpt och sålt aktier. Men det finns en FET skillnad. Det är inte så som handeln sker.

En airdrop här, ett köp av en dator med Bitcoin där och växling mellan olika valutor på Binance… Nu är det inte lika lätt längre.

Så gjorde jag

”Hur deklarerar du?” är en vanlig fråga. Här kommer mitt svar.

Jag började med att ta ut CSV-filer från de exchange jag använde under 2018. Dessa laddade jag upp på Cointracking.info. En del exchange erbjöd inte CSV-filer så då fick jag lägga in varje transaktion manuellt.

Sen tog jag ut CSV-fil från Cointracking.info och sparade på datorn för att sedan ladda upp den till mitt konto på Deklira. Tanken var därmed att deklarationstjänsten snabbt skulle skapa en K4-blankett åt mig som kunde laddas upp på Skatteverkets hemsida. Men det tog stopp flera gånger…

Jag vill först ge kundtjänst på Deklira STORT beröm. Jag var säkert i kontakt med dem sex gånger innan allt var klart men de hjälpte till med screenshots och tips så jag skulle kunna genomföra uträkningen.

Ska jag ge viss kritik så är det att jag saknar guider. Det finns guider men om jag som ändå har hållit på med krypto i 3 år inte förstår allt – hur ska då en person som precis köpt sina första Bitcoin göra det? Men går det att göra det enklare? Tveksam. För det är ändå inte Deklira som främst krånglade utan Skatteverket. För i min mening är dagens skattelagstiftning minst sagt märklig.

Men vissa frågor biter sig kvar…

Jag ska alltid redovisa inköpskostnad och försäljningskostnad. Även om jag fått 3 st coins som inte finns listad på någon exchange (omöjligt att säga värde) och sedan byter dessa mot en likes på Facebook. Så vad är inköpskostnaden då? Vad är min intäkt vid försäljningen?

För att överföra motsvarande 5 kr till en vän i Indonesien har jag två val. Jag kan använda PayPal och betala 5kr i avgift (nej tack) eller skicka krypto och betala maximalt något öre (ja tack).  Hade jag växlat 5kr till USD och skickat hade ingen brytt sig.

Men när jag nu växlar 5kr till Dogiecoin måste jag skriva upp vilket datum denna växling genomfördes och till vilken växelkurs. När jag sedan två dagar senare skickar dessa ska jag notera datum, växelkurs och vad jag fått för dessa pengar. Då kan det ju vara värt 6 kr och jag ska skatta för den krona jag ”tjänat” under dessa dygn. I alla fall om jag köpt något av honom. Om jag gett bort dem så överförs inköpskostnaden till honom. Jo man tackar…

(Enbart exempel…)

Jag får hålla alla mina transaktioner hos en enda exchange framöver. Det kommer att underlätta deklarationen betydligt. Men inte hos BitPanda vilket var mitt förstaval för de är inte kompatibla med Deklira. Ja, lätt ska det inte vara…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *