Test av Koinly.io – En deklarationstjänst för kryptovalutor

Äntligen börjar intresset för krypto vakna till igen. Det var verkligen ”luften ur” när kurserna rasade och många lämnade kryptovärlden. Men i år har vi gått från 4k till 10 k på några månader. Och uppåt går det. Det är även kul att se fler besökare på bloggen. Min andra annonsör har även köpt annonsplats. Till höger på bloggen ser du reklam för Koinly. Klart man måste testa en tjänst om visas som banner…

Till Koinly

Tracking

Köpt, fått eller minat krypto? Notera varje transaktion så sammanställs allt på ett och samma ställe. Koinly har även API integrationer med de flesta exchanges och blockchains som gör det enkelt att lägga till allt. Se hur värdet har ändrats över tid samt din vinst/förlust. Klart godkänd tjänst.

Den här delen av Koinly är gratis och det var tur för annars hade jag inte provat dem. Det är ett avancerat verktyg som gör att jag kan tracka allt. Men det är i sig inte unikt eftersom det finns liknande tjänster som tex. Blockfolio och Delta. Fördelen är att man här kan få hjälp med deklarationen också – dvs två tjänster på samma sida. 

Nackdelar – Enda nackdelen är väl att den inte är på svenska. För mig som inte är 100% bekväm med engelskan tar det ett tag att lära sig alla uttryck. Men det är samma nackdel på de flesta liknande tjänster.

LÄS OCKSÅ – Så deklarerar du kryptovalutor och Bitcoin (extern länk)

Deklarering

Personligen tycker jag att denna del är deras styrka. Idag spårar jag värdet i en tjänst och deklarerar i en annan. Det skapar ett ganska stort merjobb. Här skulle alltså allt presenteras i ett och samma verktyg.

Deklarationshjälp för kryptovalutor har till skillnad mot tracking en avgift. Det som främst skiljer är hur många transaktioner som ska ingå. Är det maximalt 300 (dit når jag aldrig…) så är priset 79 USD. Ungefär vad jag hittills betalat för att få deklarationshjälp men jag ser en fördel med att just ha tracking och deklaration på samma ställe.

Jag kommer använda trackingtjänsten av krypto genom handeln inom vår Bitcoinklubb. Får återkomma om jag ger dem högsta betyg eller en tumme ner. Om det sedan blir denna tjänst för deklaration nästa år beror på hur jag upplever trackingen.

Nackdelar – Nackdelen är väl kostnaden. Först ska man betala pengar för att räkna ut skatten. Sen ska man betala skatt. Sen ska man stå ut med stora kursras… 😉 . Men priset är godkänt i förhållande till vad man får.

Till Koinly