Därför sålda jag alla mina kryptovalutor…

Skattesmäll, bedrägerier, konkurser hos kryptobörser… Listan kan göras lång med negativa händelser under 2022 som minst sagt slagit hårt på mitt innehav. Detta till den grad att jag nu säljer alla mina kryptovalutor – för att köpa krypto 😊

I mitten av 2022 beslutade jag mig för att sälja av mina kryptovalutor. Jag har därmed inte mer än några hundralappar i dessa digitala valutor. Det jag har fått för försäljningen har gått till krypto – men i certifikat. Ett beslut som var tungt att ta men kändes lite för nödvändigt.

Först ska jag vara transparent och säga vilka certifikat jag har – därefter förklara varför alla mina investeringar sker i dessa (betydligt tråkigare) värdepapper.

Min portfölj

Min portfölj består nu av följande certifikat, på Nordnet och Avanza.

21Shares Crypto Basket Index ETP – En “fond” som speglar de tio största valutorna utifrån marketcap

BITCOIN XBT – Sveriges första certifikat för bitcoin

Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK – För att inte ha alla certifikat hos samma emittent

ETHEREUM XBT – Sveriges första certifikat för ether

Valour Ethereum (ETH) Zero SEK – För att inte ha alla certifikat hos samma emittent

Valour Cardano (ADA) SEK – Cardano har länge varit intressant

Valour Solana (SOL) SEK – Fick en FET smäll vid FTX-skandalen. Får se om den kan orka tillbaka. Ytterst tveksam

Nästa inköp blir Polygon då jag primärt tror på Ethereum som värdeskapande blockkedja.

(Bildkälla: Eth.se)

Skatten

Med certifikat tjänar jag mindre- men betalar mindre i skatt. Dessutom slipper jag den jobbiga deklarationen.

På kryptovalutor betalas 30 % i skatt på vinsten. Har du istället pengarna i certifikat kan de hållas inom ISK vilket innebär att en årlig schablonskatt betalas. Det kan göra stor skillnad – mycket stor.

Jag köpte kryptovaluta 2017 och har sedan dess varken köpt eller sålt speciellt mycket. Under 2021 började jag agera LP, testa på staking osv. Med andra ord behövde jag ta ut kryptovalutorna från min ledger och föra över dem till exempelvis Metamask. Kortfattat – jag sålde dem och köpte annan valuta. Kom ihåg att kursen i slutet av 2021 var hög – så både vinst och skatt blev hög. Dessutom fascinerande svår att räkna ut.

Tog hjälp av Monetax men det ska tydligt sägas att de, och liknande skatteprogram, fungerar smidigt om du bara handlar på börser. Om du däremot använder krypto inom DeFi är det betydligt svårare. Det var MÅNGA timmar som lades på detta arbete. För att sedan få ett resultat som innebar att 30 % av mitt innehav behövde betalas i skatt…

Vad hade hänt om jag istället haft certifikat under dessa år? Jag hade kunnat behålla en avsevärt större vinst.

Säkerheten

Not your keys – Not your money. Ja det stammer väldigt bra. Inte minst efter att ha förlorat pengar på Celsius. Mest irriterande var att jag planerat att ta ut allt tre dagar före de stängde igen tjänsten – för att använda pengarna till skatt…

Men är det alltid säkrare att förlita på sig själv. Det har förekommit flera så kallade Bitcoin-rån i Sverige under 2021. Gissningsvis blir det fler om kursen går uppåt. Tilläggas är att de som blivit rånade inte kunnat få tillbaka något från försäkringen. Vad hade hänt om de haft pengarna i certifikat? Säkerhet är inte alltid svart och vitt. För mig blev dessa rån en påminnelse om att riskerna består i betydligt mer än bara scam, bedrägerier, konkurser, kursras och personlig klantighet…

Hodl on – även om det är i cert.