Trijo – Recension

trijo logga

Trijo är en svensk kryptobörs med fokus på användarvänlighet och tydlighet. Det går snabbt att köpa och sälja, de är registrerade hos Finansinspektionen och du legitimerar dig med BankID.

 • Minsta insättning: 50 €
 • Insättningsavgift: 0 % (SEPA) och 5 % (kort)
 • Avgifter för köp och sälj: 0,5 %
 • Tillgängliga valutor: Bitcoin, Litecoin, Ethereum.

Trijo är kanske inte förstahandsvalet för en ”kryptohaj” med tanke på det låga antalet valutor. Däremot kan det vara ett tryggt komplement för den erfarne och en god handelsplats överlag för nybörjaren. Det är också ett gott alternativ för den som enbart vill köpa de allra största valutorna.

Registrering

Att registrera sig hos Trijo är enkelt. Du fyller i din e-post och bekräftar din identitet med Bank-ID. Som är mer regel än undantag nu, behöver du ladda upp ett foto på en ID-handling. När du har skickat in ditt kort får du vänta på att det granskas.

För att ”garantera maximal säkerhet och stabilitet” släpper Trijo in nya kunder i omgångar. Det innebär att du reserveras en plats och att du släpps in vid nästa omgång.

Insättning – med SEPA eller kort

För att sätta in pengar klickar du bara på ”Sätt in €” och väljer om du vill använda SEPA-transfer eller om du vill göra en insättning med kort. SEPA-överföring har ett minimibelopp på 100 €. Gör du en insättning med kort är minsta tillåtna insättning 50 € – men då är också avgiften ganska hög med 5 %.

Köp av valutor

Det märks att Trijo har jobbat för att köpprocessen ska vara enkel och tydlig. När du klickar på Köp/Sälj tas du till den här vyn:

trijo köp och sälj

 

Som synes finns det i dagsläget tre kryptovalutor att välja mellan; Bitcoin, Ethereum och Litecoin. Du kan snabbt välja hur stor procentandel av dina tillgängliga medel du vill handla för. Nedanför finns också ett formulär där du kan skriva in exakt hur mycket du önskar köpa. Sedan är det så enkelt som att trycka på ”Köp Bitcoin”.

Avgifter

För handel har Trijo nyligen ”slagit på” avgifterna för att köpa och sälja och tar numera 0,5 % i courtage. För att ta ut och sätta in med vanliga banköverföring (SEPA-transfer) tas numera ingen avgift ut (tidigare 1,8 %). Vill du sätta in med kort kommer en avgift på 5 %.

När du skickar en valuta ut från Trijo avläggs en avgift som respektive nätverk tar ut. Det här blir dock sällan mer än några kronor.

Avgifter:

 • Handelsavgifter: 0,5 %
 • Banköverföring (SEPA-transfer): 0 %
 • Insättning via kort: 5 %

För den som vill investera småsummor här och var kan det bli en ganska kostsam affär. Som jämförelse kan nämnas att Coinbase, en av de största kryptobörserna i världen, har en avgift på 3,99 % för ”Instant buys” med debitkort. För SEPA-överföringar är det kostnadsfritt att skicka pengar till dem, och 0,15 € för att ta ut.

Säkerhet

Med ambitionen att bli en stor och långvarig svensk kryptobörs, är säkerheten givetvis något som måste tas på stort allvar. Den kanske främsta åtgärden som Trijo, likt andra kryptobörser gör, är att förvara den absoluta merparten av tillgångarna i så kallad cold storage. Cold storage innebär kort och gott att det förvaras offline och att sårbarheten därmed minskar drastiskt.

Hur mycket som förvaras i cold storage framgår dock inte på deras hemsida. Vid ett mail till kundtjänsten ges följande svar: 

”Till att börja kan jag väl säga att vi har mycket kunniga personer ansvariga fär säkerheten med långvarig kunskap inom kryptovalutor och bästa praxisar för branschen på plats. Vad gäller cold storage är rutinen att aldrig ha mer än en ensiffrig procentandel i våra hot wallets, men det kan förstås i teorin finnas tillfällen då en större andel är det, t.ex. efter en större trejd eller insättning etc. 

Jag inser att mitt svar är inte helt uttömmande, men det mesta vad gäller säkerhet är hemligt av säkerhetsskäl, vilken är orsaken att jag svarar i rätt svepande ordalag.

 

Jämförelse med andra börser

Ur ett säkerhetsperspektiv vill en kryptobörs givetvis ha så stor andel av tillgångarna som möjligt i cold storage. Trijo har alltså som rutin att aldrig nå upp till 10 % av tillgångarna i hot wallets. Hur står sig det mot andra kryptobörser?

 

Cold vs hot storage jämförelse

En snabb jämförelse med några av de största börserna inom krypto ger följande:

 • Coinbase: 98 % av tillgångarna i cold storage
 • Binance: Framgår inte exakt – ”ett fåtal procent i hot storage”
 • Kraken: 95 % av tillgångarna i cold storage
 • Huobi: 98 % av tillgångarna i cold storage.

Värt att nämna är att det är oklart huruvida Trijo har några av tillgångarna försäkrade. I mailet till kundtjänsten frågade vi även om det, men fick alltså inget svar. Som jämförelse kan nämnas att Coinbase har samtliga tillgångar i hot storage försäkrade och att Binance har en egen insurance fund där de regelbundet gör stora insättningar. Men vad som gäller för Trijo är lite oklart, alltså.

Andra säkerhetsåtgärder

Försäkringar och cold storage i all ära – men det är långt ifrån allt när det kommer till säkerhet. Andra säkerhetsåtgärder som Trijo genomför är bland annat:

 • Mobilt Bank-ID. Mobilt Bank-ID krävs alltid för att logga in och för att flytta tillgångar. Det här ökar säkerheten avsevärt för individuella användarkonton och är betydligt säkrare än om bara användarnamn och lösenord används.
 • Multi-signature system. För att komma åt tillgångarna i cold storage krävs tillgång till flera nycklar. Skulle en av nycklarna ”avslöjas” finns alltså ingen risk för att tillgångarna kan stjälas. Dessutom förvaras de olika nycklarna på olika platser (i fysisk mening), vilket försvårar ytterligare.
 • Regelbundna säkerhetskontroller. Såväl Trijo som tredjepart gör säkerhetskontroller för att kunna upptäcka – och åtgärda – eventuella sårbarheter.
 • Säkerhetstester på anställda. Alla som anställs av Trijo får genomgå säkerhetstester, bland annat genom att visa upp utdrag ur belastningsregistret. Dessutom ska samtliga anställda kryptera sina hårddiskar. Därutöver finns strikta säkerhetsrutiner som alla måste följa.
 • Krypterad trafik. Med TLS-kryptering krypteras all trafik till webbplatsen.

Egen åsikt

De största fördelarna enligt mig:

 • Sjukt bra support på Facebook och mail.
 • Mycket bra omdömen på t.ex. TrustPilot.
 • Användarvänligt!

Nackdelar? Ja, det finns ju inte särskilt många valutor att välja mellan. För en nybörjare behöver det inte nödvändigtvis vara en nackdel – tvärtom, så kan simpliciteten göra det enklare att komma igång med kryptohandel. En tydlig nackdel är dock att insättningen är lite dyr.

Sammanfattningsvis är det i mitt tycke en bra plattform för den som vill handla enkelt och använda funktioner som att månadsspara i krypto, till exempel. Just den funktionen kan komma väl till pass för såväl nybörjare som experter och gör att Trijo sticker ut lite från mängden. Det är enkelt att handla här – och det märks att de prioriterar användarvänligheten.

Oavsett hur mycket erfarenhet man har är Trijo helt klart värt ett besök.

Till Trijo