Så väljer du en passande VPN-tjänst

Det finns flera kryptotjänster som inte är tillgängliga från Sverige. Exempelvis använde jag VPN när BAT lanserades för att kunna nå deras annonsnätverk och få krypto. Däremot är jag usel på den tekniska biten så har bett en vän att skriva ihop en guide. Här kommer den!

Tips: VPNBasen har skrivit en bra guide om hur en VPN fungerar. Läs gärna den om du är nyinvigd inom det här ämnesområdet.

10 egenskaper och krav en bra VPN ska erbjuda

 1. Du ska få tillgång till ett Kill Switch-verktyg. Det verktyget ser till att din internetuppkoppling bryts per automatik om exempelvis VPN-appen skulle krascha. Verktyget ser alltså till att du förblir anonym på internet.
 2. VPN-apparna ska vara begripliga. Du ska inte behöva ”läsa på” för att kunna använda VPN-tjänsten.
 3. Inga känsliga loggar får sparas. VPN-tjänster som sparar loggar är inte att lita på då de sannolikt samarbetar med övervakare, vilket medför att du inte blir anonym på nätet.
 4. Din internetuppkoppling ska inte begränsas. Du ska alltså surfa lika snabbt som om du inte vore uppkopplad mot en VPN över huvud taget.
 5. Du ska kunna låsa upp streamingtjänster. Likt amerikanska Netflix från Sverige och SVT Play från utlandet, exempelvis Spanien eller Thailand.
 6. Många säkerhetsprotokoll ska finnas tillgängliga. Såsom OpenVPN och WireGuard.
 7. Du ska kunna fildela utan att bli övervakad. På så sätt slipper du riskera att få kravbrev bara för att du råkat ladda ner ”fel” filer av misstag.
 8. Servernätverket ska vara stort. Med ett större servernätverk har du också större möjligheter att koppla upp dig mot en server som befinner sin i närheten av dig. När du kopplar upp dig mot en närbelägen server får du ofta en särskilt hög hastighet.
 9. Bra kundsupport ska erbjudas. Kundsupport som är öppen dygnet runt alla årets dagar är att föredra. Värt att notera är att det även finns VPN-företag som erbjuder svensk support, såsom OVPN.
 10. Du ska kunna skydda många enheter på ett abonnemang. Det är vanligt att kunna skydda fem enheter på ett VPN-abonnemang, men det finns även VPN-tjänster som låter dig koppla upp hur många enheter du vill på en och samma gång.

5 anledningar att skaffa en VPN

 1. Du blir anonym på internet. Detta då VPN-företaget gömmer din personliga identifierare på nätet, det vill säga din IP-adress.
 2. Du surfar säkrare på nätet. Det gäller i synnerhet när du är uppkopplad mot ett publikt Wifi-nät på exempelvis en flygplats eller ett café,
 3. Du kan låsa upp streamingportaler. Streamingtjänster du kan låsa upp med en VPN inkluderar bland annat SVT Play, Disney+ samt HBO Max.
 4. Du kan slippa statlig censur. I länder såsom Irak, Syrien och Turkiet är det vanligt att internet är censurerat. Den censuren kan du kringgå genom att använda dig av en VPN-tjänst.
 5. Internetoperatörerna kan inte strypa din uppkoppling. Det är vanligt att operatörer väljer att strypa din uppkoppling (göra din internetuppkoppling långsammare) under de tidsperioder som deras nät är som mest belastade, såsom på kvällar och helger. När du är uppkopplad mot en VPN kan operatörerna inte längre göra det, vilket medför att du surfar snabbare under ”peak”-tider.

Gratis VPN

I princip alla VPN som är gratis sparar loggar och tjänar pengar genom att sälja användardata, så det bästa är att köra på en premium-VPN som du kan köra gratis i typ 45 dagar och säga upp om du inte vill ha den längre.. VPNBook.com är egentligen den enda gratis-VPN-tjänsten som jag kan rekommendera iaf..