Så får du ränta på dina kryptovalutor

Celsius har ansökt om företagsrekonstruktion coh stängt av all verksamhet så länge. Har du tur får du pengar tillbaka…. Ta det försiktigt och kom ihåg – Not your keys….

Genom både centraliserade och decentraliserade börser går det att få ränta på insatt kapital. Ett mycket enkelt sätt att få ”extra avkastning” utöver eventuell värdeökning. För mig är Celsius förstavalet men jag har även testat Aave.

Så fungerar Celsius – Centraliserad

Celsius är en centraliserad tjänst som både kan nås via app och online. En plånbok öppnas (KYC krävs) och ett tjugotal olika kryptovalutor kan sedan skickas till de olika plånböcker som Celsius hanterar. Det kan därmed liknas med en klassisk kryptoplånbok, som nås via en app, men i detta fall ges även ränta på allt som sätts in.

Celsius använder i sin tur kryptovalutorna till utlåning, via deras plattform, till både privatpersoner, företag och institutioner. Det är alltså exakt lika som med ett sparkonto på en svensk bank, dvs. pengar sätts in och jag får ränta medan banken kan använda pengarna till utlåning.

Skillnaden är förståss att jag hos Celsius får vettig ränta (4 – 15 %) medan min svenska bank knappt ger mig 1%.

Med försäkring, flera säkerhetsfunktioner, gratis transaktioner från plattformen samt en mycket god användarvänlighet har det blivit första valet för mig.

Så fungerar Aave – Decentraliserad

Aave är en decentraliserad låneplattform. Även här ges automatiskt ränta på insatt kapital eftersom detta används till att lånas ut till låntagare på plattformen. Insatt kapital kan även användas som säkerhet för egna lån.

Jag har testat Aave, både som låntagare och långivare, men ser Celsius som ett bättre alternativ när det gäller enbart placeringar som ska ge ränteavkastning. Framförallt för den större säkerheten som uppstår med centraliserad plattform.

Fördelen med Aave är att KYC inte krävs och att det ibland finns fina kortsiktiga vinster att hämta när lån tecknas i en stablecoin och lånas ut i en annan 😊

Stor skillnad i längden

Spelar det någon roll? Jag får 4- 5 % per år på Bicoin – som går upp/ner lika mycket på en dag…Det är klart att det kan kännas ”onödigt” men min filosofi inom krypto har alltid vara ”minimining” dvs. även ta de små intäkterna för att bygga långsiktigt. Det gör även stor skillnad i längden!

Bilden ovan är från en ränta-på-ränta kalkylator där jag beräknat ränteavkastningen på den tusenlapp i Matic jag satte in för något år sedan. Efter fem år har jag fått över 50 % i avkastning – bara genom ränta.

Deklaration?

Ja, den som vill tjäna extra får även lägga ner mer tid på deklaration…

Vid insättning till Celsius räknas det som försäljning men samtidigt som ett köp av ”skuld hos Celsius”. Varje ränteutbetalning ska bokföras som ränteintäkt och därefter köp för aktuell kurs – vilket därmed alltså förändrar ditt GAV. Ett tips är att använda Monetax men det går även att räkna ut själv om det inte handlar om hundratals transaktioner.

Hodl On – och se till att få avkastning på ditt kapital. Det är säkrare än trading 😊