Monetax – Recension och mitt omdöme

monetax header

Grym kundservice som gör allt för att det ska bli korrekt utifrån Skatteverkets regler. Det är Monetax i ett nötskal. Samtidigt finns det vissa punkter som skulle kunna förbättras i tjänsten.

(Artikeln innehåller affiliatelänkar. Åsikterna är alltid mina egna. Detta i likhet med mina recensioner om liknande tjänster så som Deklira och Koinly)

BRA

 • Grym support via telefon, mail och chat
 • God kontakt med Skatteverket som ger råd och vägledning
 • Har målet att bygga en komplett tjänst utifrån användarnas behov

SÄMRE

 • Trackar inte värdet i realtid
 • Bättre information och guidning på hemsidan önskas
 • De har väldigt mycket jobb – så påbörja deklarationen i förtid !

I denna recension:

 • Hur fungerar Monetax?
 • Kundservice
 • Priser
 • Vad säger andra om Monetex?

Efter att ha testat 3 olika deklarationstjänster för kryptovalutor är Monetax än så länge nummer 1.

Gå via min länk nedan och du får automatiskt 10 % rabatt utan att behöva ange någon kod

Till Monetax

 

Hur fungerar Monetax?

1.       Registrera

Registrera ett konto med mailadress och lösenord. Det är gratis att registrera sig. Däremot kommer du bara komma in på tjänsten – inte kunna använda den. För att kunna gå vidare och använda den krävs betalning på vald nivå.

Åsikt – Om Monetax hade haft ett gratis demokonto tror jag de hade fått fler kunder. En inloggning som visar hur tjänsten fungerar och att man kunnat ladda upp lite filer. Det är lite svårt att få överblick över vad de egentligen erbjuder innan betalning har skett.

 

2.       Betala

Välj betalningsplan (går att ändra i efterhand) och betala. Enklast sker betalning via Swish. Inom 24 timmar från att betalningen är genomförd kan filer och transaktioner laddas upp.

Du kommer nu få en personlig handläggare. Det blir därmed den personen du har kontakt med fram till att deklarationen är klar. Skönt med personlig service och en enda som svarar på frågor!

handläggare

3.       Ladda upp filer – Startbelopp

Börja med att skapa ett startvärde. Med andra ord ingående värde 2020. Det kan ske på flera olika sätt.

 • Tidigare Monetaxkund

Dina ingående värden för 2020 kommer redan finnas.

 • Tidigare kund hos annan deklarationstjänst

Ladda upp csv-filer, eller andra filformat, till tjänsten. Går de inte att ladda upp kan de även mailas in.

 • Omkostnadsbelopp

Tredje alternativet är att manuellt ange omkostnadsbeloppen. Du anger därmed hur många coins du har samt vad du betalat i genomsnitt per coin.

 • CSV-filer från början

Har du inte deklarerat kryptovalutor tidigare men har CSV-filer från använda börser? Ladda upp dessa och använd som underlag.

 monetax hur fungerar det

4.       Ladda upp handel

Från alla större kryptobörser går det att ladda hem CSV-filer. Det är dessa som sedan laddas upp på Monetex tjänst. Har du gjort manuella köp/försäljningar? Skriv ner dessa i ett excellark och maila över till kundtjänst. Kom ihåg att du har ansvar för att det finns underlag (kvitto) på de transaktioner som skett. Utan kvitto kan Skatteverket hävda att du fått kryptovalutan – vilket alltså ger 30 % skatt på hela beloppet vid försäljning.

Åsikt – Många nybörjare vet inte vad CSV-filer är eller hur dessa kan laddas hem från Coinbase, Binance osv. För att underlätta ytterligare hade korta videoklipp som visar hur dessa laddas hem kunnat publiceras på hemsidan.

5.       Godkänn transaktioner

Samtliga transaktioner kommer nu att sammanställas och det är nu viktigt att gå igenom dessa för att avgöra om de tolkats rätt av systemet. Efter godkännande kan deklarationen göras klar och skickas in.

2. Kundservice

Här ger jag tjänsten högre än högsta poäng!

De som är aktiva inom kryptovalutor vet att det är ytterst få företag som har riktigt bra kundtjänst (Trijo är ett lysande undantag). Kanske är det därför jag blev så positivt överaskad av Monetax.

Har chattat via Messenger, mailat och pratat telefon med dem och alltid fått snabbt svar. Har skickat frågor sent på lördagar och söndagar och ändå fått svar. Självklart ska de inte behöva jobba dygnet runt men att de sätter kundservice och noggrannhet högt är tydligt.

Vid flera tillfällen har de sagt att ”detta bör vi kolla med Skatteverket först”. Även det ger riktigt gott förtroende. I början tänkte jag att skatten lika gärna kunde räknas ut via automatiska tjänster som finns tillgängliga online – men fördelen med personlig service visade sig snabbt…

Kan samtidigt vara frustrerande

Monetax har valt att gå på den linje som Skatteverket anger. De har även löpande träffar med Skatteverket för att förstå hur olika lagar ska tolkas. Det är ju helt rätt – men kan vara extremt frustrerande ibland. Det finns tolkningar som Skatteverket gjort som blir lite av moment22. Men det är bara att skaka på huvudet och godkänna tolkningen. Det är ju självklart inte Monetax fel.

Priser

Inför betalning väljs nivå på tjänsten.

Upp till 300 transaktioner – 899 kr

Upp till 2000 transaktioner – 1999 kr

Oändligt antal transaktioner – 3999 kr

Prisgaranti

De lovar att matcha priset om kunden hittar motsvarande tjänst till ett bättre pris. Det är bra – men också inte så svårt för dem att hålla. Vad jag vet finns ingen motsvarande tjänst… För Monetax har personlig service och manuell handläggning. Det har jag inte stött på någon annan stans.

Vad är en transaktion?

Det finns tjänster som innebär att ränta betalas ut varje vecka. För de som har 10 coins att få ränta på innebär det alltså 520 transaktioner varje år. Måste då en högre nivå väljas på tjänsten? Nej, inte nödvändigtvis. Olika transaktioner kan tolkas olika. Detta lite beroende hur de uppstått. Har du däremot mer än 300 trades per år så bör andra eller tredje nivån väljas.

 

3. Vad säger andra?

Trustpilot

På Trustpilot har Monetax 13 omdömen och medelbetyg på 4,5. Dessutom ges dess omdömen extra trovärdighet då flera kända ”kryptoprofiler” har lämnat omdöme. Exempel är Dennis Sahlström och Magnus Söderberg.

dennis omdöme

Bloggar

Jag har inte hittat så många bloggare som verkligen har använt tjänsten. En del skriver om den men utan att själv ha testat den. Förhoppningsvis kommer fler recensioner och omdömen under 2021.

Mina sammanfattande åsikter om Monetax

Monetax passar dig som tycker det är extra viktigt att det blir rätt. Det är där jag ser dess största fördel. De har diskussioner med Skatteverket för att hitta lösningar och ger inte ett snabbt svar om de inte är säkra på sin sak. Med grym kundservice och stort fokus på att det ska bli korrekt ger jag dem ett högt betyg.

Det som kunde varit bättre är framförallt information på hemsidan (även inloggad). Jag ser framemot när hemsidan är lika serviceinriktad som kundtjänst! Självklart hade jag även velat haft en live-tracker gällande värdet på mitt innehav (likt koinly).

Koinly eller Monetax?

För mig är det två helt olika tjänster. Koinly bygger på att du vet vilka filer som ska laddas upp och att du vet hur Skatteverket tolkar dessa transaktioner. Monetax är en personlig service för dig som vill ha hjälp. De bägge fyller sin funktion.

Til Monetax