Vilken kryptobörs är bäst?
Det beror självklart på vad du prioriterar. De jag nämner nedan har jag själv erfarenhet av. Läs under alla kryptobörser om saker att tänka på i val av börs.
Trijo
- Logga in med Bank-ID
- Svenk börs med svensk support
- Köp Bitcoin, Ether och Litecoin
- Mycket användarvänlig
Trijo är för mig ett självklart val – eftersom jag uppskattar att börsen och supporten är på svenska. Enkelt, användarvänligt och bra service.
Safello
- Logga in med Bank-ID
- Betala med Swish
- Snabbt och enkelt – För dig som har plånbok
Safello passar för dig som vill köpa Bitcoin och få dem snabbt. Inloggning med BankID, betalning med Swish och Bitcoin finns i din plånbok inom en någon minut. Svenskt företag, svensk support.
Coinbase
- Lätt och säker
- Bästa vägen från fiat till crypto
- Försäkrad
- Rekommenderas i boken ”Så kan du bli rik på Bitcoin”
Även om coinbase är lite dyr så rekommenderar jag dem som första steget mot crypto. Enkel registrering och snabb verifiering. Tydligt och enkelt uppbyggd.
Bitpanda
- Har fler coins än Coinbase
- Lätt väg från fiat till crypto
- Mitt första val
Bitpanda har lite krångligare verifieringsprocess men är därefter mycket smidig och enkel. Har många insättningsmöjligheter vilket jag uppskattar.
Binance
- 100-tals coins
- Världens största handelsplats
- Ett ”måste” vid handel mellan olika valutor
- Rekommenderas i boken ”Så kan du bli rik på Bitcoin”
(Det går inte att sätta in fiat på Binance)
Binance är en stark rekommendation när du vill handla krypto i par, dvs byta Bitcoin mot Eos osv. Världens största handelsplats som håller hög klass.
Kort med kryptoväxling inbyggd
Revolut kortet
- Gratis Mastercard med tillhörande app
- Växla mellan fia och 5 olika kryptovalutor på några sekunder
- Certifikat
- Läs recension här
Inget jag längre rekommenderar.
Köpa certifikat med krypto som underliggande tillgång
Avanza
- Logga in med Bank-ID
- Certifikat
- Kan handlas inom ISK
- Enklaste vägen att investera i Bitcoin
Även om coinbase är lite dyr så rekommenderar jag dem som första steget mot crypto. Enkel registrering och snabb verifiering. Tydligt och enkelt uppbyggd.
Att välja kryptobörs – fem saker att tänka på
Som ny till krypto kan det vara svårt att se vad som är bättre eller sämre med exempelvis Binance, Kraken eller Coinbase – och det gör inte saken enklare att det finns många fler börser än så att handla på.
Här ger vi tips på fem saker att tänka på som kan göra valet av kryptobörs lite enklare.
Svensk kryptobörs för tryggheten?
Som ny till kryptovalutor kan det vara en god idé att börja med att handla på en svensk kryptobörs. Det är inte att en svensk kryptobörs bara är bäst för sakens skull – utan att risken för scams är minimal, och ytterligare en trygghet är att Finansinspektionen gör översyn.
En annan fördel är att det finns svensk support. Även för den med goda kunskaper i engelska är kryptojargongen ibland svår att förstå för den oinvigde.
Till TrijoBörsens handelsvolym och likviditet
En börs med stor handelsvolym kan vara en god indikator på dess likviditet, och därmed även dess förmåga att behandla ditt köp eller din försäljning – oavsett tid på dygnet, och oavsett storlek. Likviditet är en viktig faktor, så om du planerar att trada med de största valutorna (Bitcoin och Ethereum bland annat) kan det vara klokt att välja bland de största börserna. Till exempel:
Till BinanceNågot som inte sällan korrelerar med god likviditet och stora handelsvolymer är säkerhet och support. Det måste givetvis inte vara så, men det är mer sannolikt att börser som hanterar extremt stora summor pengar också kan investera mer i sin egen infrastruktur.
Utbud av valutor
Ska du handla mindre coins och tokens – och på djupet utforska den värld av valutor som finns inom krypto – kommer du märka att stora börser så som Coinbase kanske inte har det du söker. Den enkla anledningen är att det är dyrt för de små valutorna att listas på de stora (och mer eller mindre centraliserade) börserna.
Till BinanceAnvändarvänligheten
Användarvänligheten och enkelheten kan vara avgörande för den som är ny till krypto. Är det enkelt och intuitivt att köpa och sälja, bäddar det för ett gott ”flow” och för att det faktiskt blir roligt med kryptohandel.
Jämför Coinbase och Coinbase Pro, till exempel:
Coinbase:
Till Coinbase
Här möts du av ett ljust och intuitivt gränssnitt, som gör det enkelt att inte bara köpa och sälja, men också att övervaka din portfolio och de andra listade valutorna.
Coinbase Pro:
Coinbase Pro är, å andra sidan, inte lika enkelt att komma i gång med. För den som är ny till trading överlag, innebär det en högre tröskel för att börja köpa och sälja. Coinbase Pro har ju förvisso betydligt lägre avgifter – men om tröskeln blir för hög för att ens komma i gång ordentligt, är det nog bättre att börja med Coinbase. Efter att ha fått mer kunskap är det sedan lättare att gå över till Coinbase Pro (eller annan motsvarighet).
Säkerheten
De flesta stora kryptobörser har idag relativt god säkerhet. Samtidigt är krypto fortfarande relativt nytt och oreglerat, så det är en god idé att själv vara noga med säkerheten.
Nämnas bör kanske att det säkraste sättet att spara sin krypto på är med en cold wallet (till exempel Ledger Nano S/X, som är en av de mest populära plånböckerna). Att en wallet är ”cold” innebär att den inte är ansluten till internet.
När det gäller säkerheten på kryptobörserna finns det framför allt tre saker som är bra att hålla utkik efter:
- Försäkring. När du sätter in vanliga pengar på banken är du, åtminstone i viss mån, skyddad och försäkrad. Så är inte normalläget när du sätter in krypto. Titta efter en börs som har extra försäkringar så att du åtminstone kan få delar av ditt insatta kapital tillbaka om något skulle hända.
- Hur förvarar börsen tillgångarna? Det säkraste är om börsen du använder förvarar en stor del av tillgångarna cold – det vill säga offline. Givetvis behöver alla börser ha en viss del av tillgångarna online och lättåtkomligt. Ju större del som förvaras cold, desto säkrare.
- Tar hjälp av etiska hackare. Många IT-företag belönar hackare som lyckas hitta sårbarheter i deras mjukvara. Det här är också något som många kryptobörser ägnar sig åt. Tveklöst gör det dem säkrare.
Så vilken kryptobörs är säkrast, egentligen? Nedan följer ett par exempel på stora börser som lägger tonvikt på säkerheten:
Börs | Försäkring | ”Cold”-förvaring | Hackerbelöningar |
Gemini | Upp till 200 miljoner USD (den största inom krypto, enligt dem själva) | En majoritet av tillgångarna förvaras offline. | Ja. |
Coinbase | Allt i ”hot storage” är försäkrat. | Har 98 % av valutorna i cold storage. | Ja. |
Binance | En egen insurance fund där de gör stora insättningar. | Ja, enbart ett fåtal procent i hot storage. | Ja. |
Trijo | – | Under 10 % | – |
Innan du investerar i Bitcoin bör du…
- Förstå vad du investerar i
En grundregel inom investering är att aldrig investera i tillgångar du inte förstår. Läs exempelvis artikeln ”Vad är Bitcoin” (Extern länk) och ställ dig frågan om du tror på denna innovation. Kommer fler börja använda Bitcoin eller ser du det som en öbergående trend?
2. Diversifiera
Personligen tror jag hårt på diversifiering. Är du ”Bitcoin-maximalist” förstår jag om du enbart investerar i Bticoin. Tror du däremot på kryptovalutor överlag, en växande DeFi och olika blockkedjor kan det vara smart att investera i flera olika kryptovalutor.
3. Nybörjare – Välj certifikat
Efter att ha investerat på olika kryptobörser och ”DEXar” i fem år har jag landat i att certfikat ändå är det bästa alternativet…. Iallafall så länge som Sveriges skattelagstiftning ser ut som den gör och så länge som Skatteverket inte har definierat vad NFT ska klassas som för tillgång. Undvik krångliga deklarationer och höga skattesatser – Välj certifikat 🙂
4. Köp en ledger
SKa du köpa riktig kryptovaluta? Köp en Ledger och lär dig hur denna hårdvaruplånbok fungerar. Listan kan göras lång på börser som utsatts för hackerattackar – eller där företagsägarna spekulerat bort alla pengar 🙁