Fördelar / Nackdelar med kryptokort

I min uppställning av betalkort för Bitcoin och andra kryptovalutor nämner jag enbart kort som jag antingen själv har erfarenhet av eller som vänner använder eller har använt. I den texten ”skrapar jag på ytan” kring fördelar och nackdelar med kryptokort. Här har jag tänkt att ge en djupare syn på saken.

Jag frilansar som skribent, inom bland annat krypto, och har skrivit en del åt Alltomkreditkort.se kring kryptovalutor. Efter att ha titta på förmåner och villkor har jag insett att skillnaderna mellan korten är betydligt större än vad som kan ses ”på ytan”. Dessutom att fördelarna betydligt fler än bara ”höga bonusar”.

Fördelar

Snabbast

Det snabbaste sättet att omvandla krypto till fiat, som sedan kan användas som betalningsmedel, bör vara med ett kryptokort. Ett alternativ skulle vara att växla via swish hos Btcx.swe och därmed få in pengarna på ett bankkonto inom 10 minuter – men kolla gärna på spread och avgifter vid dessa alternativ…

Billigast

Min väg från krypto till fiat ser ut på följande sätt. Från Polygonwallet till Binance. Växling till Bitcoin (avgift) och sedan uttag till Trijo (uttagsavgift). Där säljer jag BTC till Fiat (spread) och tar ut till bankkonto (uttagsavgift). Med ett kryptokort får jag ”mer kvar i plånboken”.

Säkraste vägen för uttag

Att sälja krypto till fiat och ta ut till ett svenskt bankkonto är inte alltid helt lätt. Vissa banker nekar överföringar från kryptobörser och vid insättningar av stora belopp krävs bevis på varifrån du fått dina pengar. Då är det betydligt enklare att helt enkelt ta ut fiat i bankomat med ett kryptokort – eller använda det för att köpa saker. Personligen har jag ett kryptokort av denna anledning. Skulle min bank neka mig överföringar från Binance kan jag alltid få ut dem till fiat ändå.

Lönsammast

Du kan lätt få 3 – 5 % i bonus på kryptokort, något som är omöjligt på vanliga bank- och kreditkort. Orsaken är att dessa tjänster ger bonus i deras egen kryptovaluta och därmed påverkas din bonus även av värdeutvecklingen på den valutan.

Nackdelar

Deklaration…

Orsaken till att jag inte använder kryptokort dagligen är den omständiga skatteuträkningen och deklaration som uppstår. Varje försäljning av kryptovaluta ska räknas som avyttring och förväntas även ha bevis (exempelvis kvitto) på dem.

En enkel lösning är att välja kort där växling sker manuellt i appen mellan krypto och fiat. Då kan exempelvis 2000 kr växlas per gång.

Kundsupport…

Om det blir problem med en svensk bank kan jag alltid ringa dem och reda ut problemet relativt snabbt. Blir det problem med ett kryptokort kan det vara svårare att nå supporten, som även generellt är på engelska.

Säkerheten

Krypto är oreglerat och därmed skyddas inte heller dina pengar av statlig insättningsgaranti. Allt innebär därmed betydligt högre risk än med ett vanligt bank- eller kreditkort.

Välja kryptokort!

Mitt råd är att välja kryptkort utifrån vilken fördel som väger tyngst av de som nämns ovan. Är det snabba och gratis uttag via bankomat eller höga bonusar och rabatter? Är det att krypto växlas direkt vid betalning eller att du själv växlar en större summa lite då och då?

Hodl On !